Да, пушенето е вредно по всяко време на денонощието и във всеки един ден от годината, но според Евгений Брун, главен психиатър-нарколог в министерството на здравеопазването на Русия, е особено опасно да пушим в жегите. Защо? Много просто - това повишава допълнително токсичния ефект на цигарите, предава РИА Новости.

„Когато е твърде горещо, сърдечно-съдовата и дихателната система се натоварват допълнително – казва той. – Ето защо ефектът и от обикновените, и от електроните цигари е още по-голям.“

Според него основният рисков фактор от тютюнопушенето са сърдечно-съдовите нарушения, а основният контингент от разболяващите се са хора, поразени от токсичните ефекти на тютюна.

Брун допълва, че при хипоксия (медицински термин, с който се означава недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм) нуждата от консумацията на психоактивни вещества намалява. Същевременно обаче закоравелите пушачи не усещат това и продължават да пушат с интензитета, с който са свикнали, в резултат на което в горещините могат да получат припадък и хипоксия на мозъка.

Наркологът предупреждава, че „цигарите причиняват спазми на мозъчните съдове и това, наред с топлината и дехидратирането, може да доведе до припадъци или прединсултни състояния".