Хората масово дебелеят, защото нямат воля и ядат много сладки, мазни храни. Според някои учени обаче, това разпространено схващане не отговаря на истината. „Епидемията на затлъстяването” е доста по-сложно явление.  Например, наднорменото тегло все по-често се наблюдава и сред маймуните.

Статия в списание Aeon разказва за проучвания от предните редици на войната със затлъстяването, които развенчават митовете за него и предлагат някои факти, които могат да ви накарат да се замислите.

Вземете например обезпокоителния факт, който посочват специалистът по биостатистика Дейвид Алисън и колегите му от  Университета на Алабама в Бирмингам – през последните 20 или повече години, са напълнели както хората в Америка, така и американските мармозетки. Както и лабораторните макаци, шимпанзетата, лабораторните мишки, както и домашните кучета, и плъховете в градските и селски райони.

Учените изследват 8 вида животни и установяват, че средната телесна маса при всеки от тях се е увеличила. Мармозетките са качили средно 9 процента тегло за едно десетилетие. Шимпанзетата, незнайно по каква причина, са особено зле в това отношение – за едно десетилетие те са станали с 35 процента по-тежки. Алисън, който е бил наясно с покачването на теглото при лабораторните животни, въпреки това е бил изненадан,  че същото е налице при толкова много видове. „На практика във всяка популация, която изследвахме и отговаряше на критериите, открихме възходяща тенденция.”

Не е трудно да си представим, че хората, които сами ядат повече, дават повече и на разглезените си домашни любимци, или изхвърлят на боклука все по-сладки и мазни храни за уличните котки и гризачи. Но това не обяснява защо покачването на теглото се наблюдава и при видове, които хората изобщо не глезят - като животните в лабораториите, чиито диети са стриктно контролирани. Всъщност животът на лабораторните животни е така стриктно следен и измерван, че учените могат да изключат случайното човешко влияние – документацията показва,  че теглото им се е покачило с годините без каквато и да било съществена промяна в диетата и режима.

Очевидно, ако животните дебелеят редом с нас, това не е защото ядат повече Snickers и ходят на работа с колата. Тази тенденция по-скоро подсказва, че има и друга широко споделена причина, отвъд контрола на индивидите, която допринася за наднорменото тегло при редица видове.

Източник: io9