За повечето хора да спечелиш Нобелова награда за физика и да бъдеш един от най-известните гении на света вероятно би било достатъчно. Но не и за Ричард Файнман. Легендарният учен е искал да трупа още и още знания. Неговият биограф Джеймс Глик отбелязва: "Той уважаваше еднакво всички области на дейност, учеше се да свири на барабан, да прави масаж, да разказва истории и да флиртува с жени в баровете, като смяташе, че всичко това са занаяти със свои собствени правила, които могат да бъдат научени...".

Дали научаването на всичко това е било просто плод на гениалността на Файнман и на неговия фантастично бърз и изобретателен ум? Ако беше така, нямаше да ни остане нищо друго, освен да се възхищаваме на способността му да се справя с всичко - от свиренето на бонгос до тънкостите на квантовата механика. За щастие, дарбата на Файнман да учи не се е дължала само на вродените му способности. Той има своя собствена техника за усвояване на нови умения. И тя не само че е простичка, но би сработила при всеки един от нас.

Процесът се състои в три стъпки.

1. Научете детето

Файнман е един от най-известните тълкуватели на комплексни научни знания. Той твърди, че дори най-сложните научни концепции могат да бъдат обяснени на достъпен език.

Физикът смята, че използването на гръмки думи често показва, че човек не разбира за какво говори. Ето защо първата стъпка от "техниката Файнман" е да обясните всичко, което се опитвате да научите, в писмен вид - така, сякаш го чете 8-годишно дете.

Когато записвате идеята от началото до края на простичък език, който може да бъде разбран дори от дете (съвет: използвайте само най-често срещаните думи), вие се принуждавате да разберете същността на това, което казвате, на по-дълбоко ниво и да опростите връзката между различните идеи.

Ако имате трудности на този етап, ясно разбирате слабите си страни.

2. Върнете се назад

В началото ще ви бъде много трудно да се научите да представяте нови неща по прост начин. Но това е нормално. Просто си отбелязвайте всеки път, когато изпитвате трудности или нещо ви стане неясно. Нека това бъде своеобразен маркер, който ви показва, че нещо трябва да се повтори отново.

Например ако ви предстои тест по биология и не можете да си обясните "по човешки" еволюцията, просто отворете книгата и прочетете отново съответния параграф. Сега затворете учебника, извадете празен лист хартия и обяснете самата идея (в случая еволюцията), с която се затруднявате.

3. Преговаряйте и опростявайте

На този етап вече трябва да имате бележки, които накратко обясняват това, което се опитвате да научите самостоятелно. Остава само да преговорите и да затвърдите наученото.

Прочетете написаните бележки на глас. Ако обяснението изглежда сложно или звучи объркващо, това е ясен знак, че трябва да поработите върху дадена област, за да можете да я разберете по-добре.

Източник: cluber.com.ua