Науката за погото

13 април 2017 г., 23:44
1197

Shutterstock

Двама студенти от Университета Корнел (САЩ) успяха да съчетаят две от нещата, които ги вълнуват най-много – физиката и тежкият музикален жанр. Мат Биербаум и Джеси Силвърбърг са изследвали физиката на погото, създавайки уникален по своята тематика научен труд.

Вдъхновението за проучването е плод на наблюденията и изстрадания личен опит на Силвърбърг. По време на един концерт преди няколко години бъдещият учен получил просветление. Хрумнало му, че безразборното блъскане на хората в погото наподобява движението на молекули в газ. След продължителни „полеви” изследвания и анализ на видеоматериали от YouTube Биербаум и Силвърбърг създали физически пого-симулатор, който описва движението на участниците в погото, както и на стоящите около тях статични зрители. Симулаторът може да бъде настройван чрез промяната на различни променливи като обемът и гъстотата на тълпата, както и скоростта на различните участници в погото. Любопитното е, че софтуерът успява да опише някои „феномени” от реалния живот като „засмукването” на невинни странични зрители във въртопа на погото, както и техния стремеж бързо да се върнат на безопасното си място извън „ямата”.

Ако изключим факта, че нещо толкова хаотично като погото може да бъде описано по математически път, двамата млади учени смятат, че от техните интригуващи изследвания може да има и практическа полза. Създаденият от тях пого симулатор може да бъде използван за предсказването на поведението на тълпата при екстремни обстоятелства в затворени и ограничени пространства. Това може да помогне за проектирането на обществени сгради и съоръжения.
 

Ключови думи:
Коментари