Науката за гърдите

31 декември 2017 г., 09:44
7743

Dmytro Vietrov / Shutterstock

Гърдите. Те хранят бебетата и са един от малкото органи, които не са напълно развити при раждането. Разбира се, те са и една от маниите на западната култура.

И все пак има толкова неща, свързани с гърдите, които още са табу в нашата цивилизация.

И тъй, какво казва науката за гърдите... В поредното си научнопопулярно видео, което може да видите по-долу, ASAP Science обяснява.

Водата се превръща във вино? А как се превръща кръвта в мляко? Протеини, захари и мазнини се преобразуват в мляко от кръвта на майката. Това е нещото, което е направило бозайниците толкова успешни.

За разлика от птиците или влечугите, чиито малки са зависими от родителите, които им носят храна отвън, бозайниците в най-ранна възраст получават храна от секрецията на майчиното мляко.

*

Гърдите имат всякакъв вид и размери. Въпреки че има положителна корелация между големината на гърдите и теглото, гените играят основна роля за размера им.

При 50 процента от жените се наблюдава асиметрия на гърдите: едната е по-голяма от другата (най-често лявата). Тази асиметрия е нормална и въпреки че учените не са напълно наясно защо я има. Един от факторите, които допринасят, са хормоналните промени, които се случват по време на пубертета. Освен това, размерът на гърдите ви варира дори от седмица на седмица. Продукцията на естроген и прогестерон по време на менструалния цикъл променя размера на гърдите.

*

Както мъжете, така и жените имат зърна и млечни жлези, но обикновено при жените те се развиват през пубертета. Тази характеристика е уникална за хората, тъй като гърдите на другите бозайници се увеличават само в периода на кърмене и отглеждане на бебетата.

Кръгът от пигментирана кожа около зърното е известен като ареола, която е покрита с малки издатини - "жлези на Монтгомъри". По време на кърмене тези жлези създават мастна секреция, която поддържа влажността на зърната и отделя съставки, които карат зърната да изглеждат вкусни за бебето.

Зърното няма един единствен отвор, а е съставено от много дупчици, които не могат да се видят с просто око. Когато имате бебе, рецепторите в гърдата отчитат кога бебето започва да суче, изпращайки съобщения към мозъка на майката, които причиняват отделянето на окситоцин и продължаване на отделянето на пролактин.

Окситоцинът кара клетките по повърхността на млечните жлези да се свиват. Той е известен като "хормон на гушкането", тъй като заздравява връзката между майката и детето.

Хормонът пролактин има ключова роля при произвеждането на мляко. Целият хормонален процес може да се задейства дори само след като чуете бебешки плач - даже и това да не е собственото ви дете!

Бебетата обичат гърдите, но същото важи и за възрастните. Проучвания са установили, че хората - мъже и жени, прекарват повече време, когато гледат големи гърди с определени пропорции - обяснявайки вероятно защо операциите за увеличаване на бюста са една от най-популярните форми на пластична хирургия. Около 300 хиляди такива операции са направени само за 2014 г., само в Америка. Въпреки това същото изследване показва, че различни хора предпочитат различни гърди, с различни форми и размери, а гърдите със среден размер се определят статистически като най-привлекателни.

 

Гърдите обаче създават не само радост за околните, но също и за вас. Изследвания показват, че стимулирането на зърната увеличава сексуалната възбуда при 82 процента от жените и 52 процента от мъжете.

Любопитно е, че изследване с функционално-магнитен резонанс, което картографира реакцията при клиторна и вагинална стимулация, установява, че при стимулиране на зърната се активират абсолютно същите зони в мозъка.  

*

Въпреки че са удивителен източник, както на хранене, така и на удоволствие, гърдите са изключително крехки. Ракът на гърдата е най-разпрострнаната форма на рак в Северна Америка. Клетките, които се делят често, са изложени на по-голям риск от мутации, в сравнение с клетките, които не се делят. И защото гърдите се променят и растат, клетките им се делят често. Естрогенът също стимулира делението на клетките на гърдите. Има и вещества в околната среда, които се откриват в пестицидите, промишлените продукти и дори храната, наподобяващи естрогена - те могат да повлияят на клетъчното деление, увеличавайки риска от рак на гърдата. Изследванията откриват нови и нови рискови фактори, например влиянието на определени гени като BRACA1 и BRACA2. Тези научни познания могат да помогнат за по-добра превенция.

Въпреки уязвимостта, гърдите са удивителни. Независимо от техните форми и размери, те са важен аспект за поддържането на човешкия живот и ни определят като вид. Можем само да им благодарим.

Ключови думи:
Коментари