Гърдите. Те хранят бебетата и са един от малкото органи, които не са напълно развити при раждането. Разбира се, те са и една от маниите на западната култура.

И все пак има толкова неща, свързани с гърдите, които още са табу в нашата цивилизация.

И тъй, какво казва науката за гърдите... В поредното си научнопопулярно видео, което може да видите по-долу, ASAP Science обяснява.

Водата се превръща във вино? А как се превръща кръвта в мляко? Протеини, захари и мазнини се преобразуват в мляко от кръвта на майката. Това е нещото, което е направило бозайниците толкова успешни.

За разлика от птиците или влечугите, чиито малки са зависими от родителите, които им носят храна отвън, бозайниците в най-ранна възраст получават храна от секрецията на майчиното мляко.

*

Гърдите имат всякакъв вид и размери. Въпреки че има положителна корелация между големината на гърдите и теглото, гените играят основна роля за размера им.

При 50 процента от жените се наблюдава асиметрия на гърдите: едната е по-голяма от другата (най-често лявата). Тази асиметрия е нормална и въпреки че учените не са напълно наясно защо я има. Един от факторите, които допринасят, са хормоналните промени, които се случват по време на пубертета. Освен това, размерът на гърдите ви варира дори от седмица на седмица. Продукцията на естроген и прогестерон по време на менструалния цикъл променя размера на гърдите.

*

Както мъжете, така и жените имат зърна и млечни жлези, но обикновено при жените те се развиват през пубертета. Тази характеристика е уникална за хората, тъй като гърдите на другите бозайници се увеличават само в периода на кърмене и отглеждане на бебетата.

Кръгът от пигментирана кожа около зърното е известен като ареола, която е покрита с малки издатини - "жлези на Монтгомъри". По време на кърмене тези жлези създават мастна секреция, която поддържа влажността на зърната и отделя съставки, които карат зърната да изглеждат вкусни за бебето.

Зърното няма един единствен отвор, а е съставено от много дупчици, които не могат да се видят с просто око. Когато имате бебе, рецепторите в гърдата отчитат кога бебето започва да суче, изпращайки съобщения към мозъка на майката, които причиняват отделянето на окситоцин и продължаване на отделянето на пролактин.

Окситоцинът кара клетките по повърхността на млечните жлези да се свиват. Той е известен като "хормон на гушкането", тъй като заздравява връзката между майката и детето.

Хормонът пролактин има ключова роля при произвеждането на мляко. Целият хормонален процес може да се задейства дори само след като чуете бебешки плач - даже и това да не е собственото ви дете!