Има много причини, поради които хората могат да се разпищят – ядосани са, уплашени са, изпитват болка. Някои ще възкликнат, че да крещиш, е нещо лошо, но тук ще се намеси науката и ще ги опровергае.  

Според доктор Артур Янов, американски психолог и психотерапевт, за първи път в историята на психологията е открит начин да достигнеш до най-дълбоко скритите си чувства и по този начин да облекчиш страданието си. И това става чрез пищене.

Първичната терапия

Доктор Артур Янов създава „Първичната терапия” през 60-те години на 20.век.  Негови пациенти са били Джон Ленън и Йоко Оно, но те са прекъснали терапията преди нейния завършек. Това е практика, при която пациентът успява да се изправи срещу страховете си от минали травматични преживявания, погребани някъде дълбоко в съзнанието му. В повечето случаи терапията е карала пациентите на доктор Янов към края й да крещят с пълно гърло, въпреки че отначало това не е било част от стандартната процедура. Д-р Янов разказва как по време на групова терапия един от пациентите му, когото нарича Дани, споделил история, която го вдъхновява да приложи в методите си техника, каквато иначе никога не би му хрумнало да използва.

Началото

Дани разказал история за един човек на име Ортиз, който имал роля в театър в Лондон – да обикаля сцената, обут в памперси и пиещ мляко от бутилка. По време на изпълнението си Ортиз трябвало да крещи с пълно гърло: „Мамо! Тате! Мамо! Тате!” А в края на сцената трябвало да повърне. На зрителите раздали торбички за повръщане и ги подканили да последват примера му.

Дани бил силно впечатлен от тази история и я разказал с голям ентусиазъм. Тогава докторът го подканил на свой ред да започне да крещи: „Мамо! Тате!” Дани отказал, защото му се сторило глупаво и безсмислено. Доктор Янов обаче настоял и пациентът му се предал на емоциите. Отначало звучал леко несигурно, но скоро се хвърлил на пода в гърчове и конвулсии. Дишал тежко и учестено и закрещял с всичка сила: „Мамо! Тате!” Изглеждал така, сякаш е изпаднал в някакъв вид транс или хипноза. Накрая надал такъв писък, че закънтели прозорците в цялата стая. Целият този епизод продължил не повече от 2-3 минути, а накрая нито Дани, нито докторът можели да дадат обяснение на случилото се. Пациентът само успял да каже: Успях! Нямам представа какво, но чувствам, че успях!”

Постепенното приложение на метода

Доктор Янов разказва, че се е колебаел няколко месеца, но накрая се решил да изпробва същия метод с друг пациент. Резултатът бил почти идентичен – конвулсии, гърчове, тежко и учестено дишане, крясъци „Мамо! Тате!” и истеричен писък накрая. Докторът споделя, че в края на сеанса пациентът изглеждал като нов човек. Сякаш изведнъж дошъл на себе си.

Как да практикувате пищенето

Ако сте склонни да опитате този метод и вие, продължете да четете внимателно!

  • Стъпка 1: Бъдете сами — Намерете начин да останете сами. Ако живеете с други хора, изберете момент, в който да сте сигурни, че няма да се приберат в неподходящо време. Винаги бихте могли и да споделите с тях истинските си намерения и да разчитате на разбиране.
  •  Стъпка 2: Легнете — Най-добре е да легнете по гръб върху килимче за йога, като поставите възглавница под главата си. Ако нямате такова килимче, можете да използвате меко одеяло.
  • Стъпка 3: Отдайте се на мисли — Започнете да мислите за нещата, които са ви наранили или ядосали. Може да бъде всичко – като се започне от детството ви и се стигне до случка от вчера например. Ако все още не сте достатъчно разстроени, опитайте да крещите „Мамо! Тате”, както правят пациентите на д-р Янов, за да се настроите на тази вълна.
  • Стъпка 4: Започнете да пищите — Не се сдържайте! Не мислете дали някой ще ви чуе и как изглеждате отстрани! Плачете, викайте колкото сила имате! Удряйте с юмруци по земята или просто лежете и крещете с пълни дробове.

След това би трябвало да възвърнете нормалното си дишане и да се успокоите. Най-вероятно ще се почувствате така, сякаш огромен товар се е смъкнал от плещите ви.

Ако това не помогне, винаги можете да покрещите, захлупени във възглавница - това е също чудесен начин за освобождаване на напрежението, макар и не в дългосрочен план. Важното е да се отърсите от негативната енергия. Приятно пищене!

Цветелина Велчева по материали от themuse.com