Знаете ли как е родила майка ви? Ако тя е имала трудно раждане, това означава ли, че и вие също ще страдате? Този въпрос често се задава на лекарите от жени, които очакват първото си дете. За съжаление, не е възможно да се даде категоричен отговор.

Има наистина предразположение, което зависи от наследствеността, но дали то ще се прояви по едни или друг начин зависи от много обстоятелства, обясняват консултанти на Parents.

Ние получаваме целия генетичен материал от родителите си в хромозомите по време на зачеването (50% от майката, 50% от бащата). Това означава, че заедно с него ни се предават външни признаци, особености на работата на вътрешните органи и предразположение към различни заболявания. Но тъй като разпределението на гените и тяхната комбинация е уникално за всеки човек, „склонността“ към определени проблеми може да не бъде наследена.

Например, една жена може да получи някаква особеност по време на бременността и раждането от майка си заедно с особеностите на хормоналната система, тъй като зачеването и раждането са тясно свързани с нея. И понякога, от поколение на поколение, тенденцията към бързо или продължително раждане е изявена.

Дали ще се появи наследствеността или не зависи от много фактори: влиянието на околната среда, условията, при които е протекла бременността, или заболявания, които усложняват процеса, като например хипертония или диабет.

Защо е важно да знаем за наследствеността

Благодарение на това лекарите, които трябва да наблюдават бъдещата майка и нейното дете, ще разберат за какво да се подготвят и ще могат да помогнат навреме.

Знаейки за семейната предразположеност към раждане на по-едро бебе или обратно, на бебета с ниско тегло, твърде ранно или късно раждане, лекарят ще може да предотврати възможни проблеми. Освен това сега има различни методи, които помагат да се контролира състоянието на бебето и майка му.

Ако очаквате бебе, опитайте се да разберете от майка си, баба и свекърва си:

- има ли наследствени и вродени заболявания в семейството;

- как при нея е протекла бременността и раждането, имало ли усложнения (преждевременно раждане, токсикоза в началото или в последните месеци на чакане), спонтанни аборти.

Източник: Getty Images

Струва си да попитате  и роднини както по женска, така и по мъжка линия. Колкото повече информация съберете, толкова по-добре, защото характеристиките  се предават на момичетата не само от техните майки. 

Ако се окаже, че е имало проблеми, свържете се с генетик и задължително се подложете на преглед. Между другото, според действащите правила такава консултация е задължителна за всички жени до 12 седмица от бременността.

Как може един генетик да помогне на бъдещите родители

Той съставя родословно дърво - история на фамилните характеристики и болести и ако съпрузите са свързани, изучава степента на риск. На пръв поглед това изследване изглежда просто (квадрат, кръг, стрелки), но в действителност всичко е много сериозно. Родословието е не само поглед в миналото, но и в бъдещето.

Генетичната информация дава възможност да се изчисли рискът от раждане на увредено дете, да се направи заключение за това как ще протекат бременността и раждането и въз основа на това да се предложи необходимото изследване.

Ако в семейството има наследствени проблеми, лекарят ще определи как се предават и каква е вероятността те да засегнат нероденото бебе.

Мона Василева / Новите родители