Напълно здрав 63-годишен мъж получи септичен шок, придружен от множествена органа недостатъчност, и умря, след като неговото куче го облизва по лицето. Той се е заразил с инфекция, която принципно се хваща при ухапване и която обикновено отнема живота основно на хора с компрометирана имунна система, алкохолици или такива, чийто далак е бил хирургично отстранен.

Мъжът от Германия е започнал да се чувства зле и да изпитва симптоми, сходни с тези на грипа – треска и недостиг на въздух. На третия ден обаче по тялото му се появяват петна с лилав оттенък, получени от спукани кръвоносни съдове под кожата. Започва да изпитва и силна болка в долната част на тялото. Когато отива в болницата, лекарите забелязват кървене под кожата на краката му.

Мъжът не е пътувал в чужбина, нито пък е бил хоспитализиран наскоро. Лекарите предполагат, че може да е имал менингит, но в случая отсъстват някои характерни симптоми като главоболие и схванатост в областта на врата. Затова те решават да проучат въпроса по-подробно. Направените кръвни проби показват нисък брой на тромбоцитите (най-малките оформени елементи в кръвта) и белите кръвни телца, както и признаци за сепсис. Поради тази причина той веднага е прехвърлен в интензивното. Освен това е имал проблеми и с бъбреците – не е можел да уринира.

Лекарите го диагностицират със сепсис и purpura fulminans (потенциално опасни кръвни петна, предизвикани от коагулация на кръвта в малките кръвоносни съдове под кожата). Въпреки че направените изследвания не предполагат инфекция, лекарите му предписват антибиотици. Състоянието му обаче се влошава. Сърцето му спира, но успешно му е оказана кардио-пулмонарна първа помощ и е интубиран, като лекарите контролират дишането му механично. Имал е и изключително ниско кръвно налягане.

На четвъртия ден основният причинител на всичко това най-накрая е индентифициран. Мъжът е заразен с Capnocytophaga canimorsus – бактерия, която често се среща в устата на кучетата и котките. Въпреки че приема най-различни антибиотици, мъжът умира на шестнадесетия ден от приемането му в болница. Случаят е описан в European Journal of Case Reports in Internal Medicine.

Лекарите уточняват, че това е изключително рядък случай. Тази инфекция почти винаги е била забелязвана единствено при хора с имунна недостатъчност, като една четвърт от заразените умират (в случая германецът е имал добра имунна система). Те добавят, че хващането на подобна инфекция без ухапване от животно също е наистина рядко.

Въпреки това медиците предупреждават, че ако собствениците на домашни любимци започнат да проявяват симптоми на грип, които надхвърлят тези на най-обикновена вирусна инфекция (като например кървене под кожата и недостиг на въздух), трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.

Източник: IFLScience