Мозъкът буквално започва да се изяжда, когато не получава достатъчно сън

26 май 2017 г., 13:15
4801

By Tatiana Shepeleva / Shutterstock

Причината да спим отива далеч над простото въстановяване на енергийните ни нива на всеки 12 часа. Нашите мозъци всъщност сменят състоянията си към сън, за да изчистят токсичните странични продукти от дейността на нервната система през деня.

Странно или не, но същият процес започва да се наблюдава и при мозъци, които са хронично лишени от сън. С тази разлика, че интензивността е драматично по-висока. Учени откриха, че систематичният лош сън и систематичното недоспиване кара мозъка да изчисти значителна част от невроните и синаптичните връзки, като последващият въстановителен сън може да не успее да поправи уврежданията.

Невроните в мозъка ни непрекъснато се освежават от два различни типа глиални клетки – те са поддържащи и често се наричат “лепилото на нервната система”. 

Микроглиалните клетки са отговорни за почистването на остарелите и износени клетки, чрез процес, известен като фагоцитоза. А работата на астроцитите е да “окастри” ненужните синапси в мозъка за да освежи и преформира структурата и формата на връзките в него. 

Източник: Science Alert

Ключови думи:
Коментари