Бирата – едно от най-прекрасните неща в живота. Този факт повдига няколко много важни въпроса. 1) Колко дълго един човек може да оцелее, пиейки само и единствено бира? 2) До каква степен бирата е уместен заместител на водата?

Преди около две години Джеръми Сингър от Slate отговори на първия въпрос: вероятно ще живеете, докато не развиете скорбут:

„Не повече от един-два месеца вероятно. Именно тогава ще се появят най-лошите ефекти на скорбута (в резултат на липсата на витамин C), дефицитът на протеин също ще стане осезаем… Ако преминете изцяло на бирена диета и изоставите чистата вода, вероятно ще умрете от дехидратация до една седмица, в зависимост от количеството бира, която консумирате. Да, в бирата има доста вода, но диуретичният ефект на алкохола контрира нейния ефект.“

Експеримент, проведен през 20-те години на миналия век, подкрепя твърденията на Вайн. Изследовател дава на макака резус по 200 милилитра индийско светло пиво, както и много малко храна, в която няма витамин C. В рамките на две седмици маймуните вече проявяват първите симптоми на скорбут. Кога обаче ще се стигне до смъртта от дехидратация?

Така стигаме до нашия втори въпрос – дали бирата е подходящ заместител на водата. Според изказването на Вайн очевидно не е. Някои нови експерименти обаче сочат тъкмо обратното.

През 2007 г. една новинарска агенция разпространи твърдението, че испански изследователи са заявили, че бирата върши много по-добра работа при хидратирането на тялото след тренировка от обикновената вода. Оказа се обаче, че цялата тази новина е пълна измама. След кратка справка от страна на Дик Петърмън от Adventure Sports Journal става ясно, че проф. Гарзон – авторът на изследването – за да проверите какви публикации е имал до момента, просто няма да откриете нито една. Самият професор, който дори не се казва Гарзон, а Мануел Кастило отрича бирата да има по-добър хидратиращ ефект от водата. Той предоставя копие от своето непубликувано изследване (цели 166 стр.), в което заключва, че „хидратирането на тялото с бира с 4-5 процента алкохол в умерени количества (660 мл.) не е нито по-добро, нито по-лошо от хидратацията с вода“.

През 2011 г. друго изследване (най-голямото, което проучва ползите на бирата за атлети) се занимава с ефекта на полифенолите – ароматна съставка в напитката, за която се смята, че е полезна в битката с рак. Проучването заключва, че бирата може да намали възпалителните реакции след дадена тренировка, отразява се положително на имунната система и дори може да предотврати настинка. В случая обаче изследователите са използвали неалкохолна бира.

Трето изследване, публикувано през 1996 г. в „Журнал за приложна психология“ пък съвпада с твърденията на проф. Кастило. Според него напитки с ниско съдържание на алкохол имат „слаб диуретичен ефект“, когато се приемат след дехидратация, предизвикана от тренировка. Учените заключват, че няма значение дали хидратирате тялото си с напитка с 2 процента алкохол или вода. Бира с 4 процента алкохол обаче „ще забави процеса по възстановяване“. Проблемът в случая е, че бира с 2 процента се намира малко по-трудно. Такива например са плодовите летни бири.