Замърсяването с пластмаса е сериозен проблем по целия свят. Как да се отървем от пластмасовия материал, който не може да се рециклира и не изчезва в продължение на хиляди години? През годините бяха създадени най-различни методи. Учени от САЩ обаче предлагат може би най-необичайния – като превръщат пластмасата в храна.

Не, не става дума за научно-фантастична машина, която може да преобразува пластмасова бутилка във вкусна пица. В случая учените използват микробните общества, които могат да разграждат пластмаса и други трудни за разграждане растителни материали, и да ги преобразуват в годни за ядене протеини.

Заради този свой подход проф. Стив Техтман от Мичиганския технологичен университет и проф. Тинг Лу от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн спечелват голямата награда на 2021 Future Insight – 1 млн. евро, предоставена от научната и технологична компания Merck KGaA, базирана в Дармщат, Германия.

„Използваме генетично модифицирани естествени организми, за да разграждаме пластмасата и неядливата растителна биомаса и да ги превръщаме в храна – казва Техтман в изявление. – За нас е изключителна чест да получим тази награда. Тя ще ни позволи да се заемем с високорискови изследвания с високи възнаграждения, благодарение на които ще развием своята разработка далеч по-бързо“.

Основният фокус на изследването пада върху превръщането на пластмасата в протеинова пудра и лубриканти. Първоначално обаче учените се опитват да постигнат това посредством химически методи и високи температури (със субсидия от 7,2 млн. долара от DARPA - правителствената агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия).

Техтман обаче, който дълги години се е занимавал с микробни общества, отмества фокуса и се съсредоточава върху микробите. Наскоро друга група от изследователи откри, че бактериите в стомасите на кравите са способни на подобно нещо. Техтман от своя страна се съсредоточава върху микробните общества в мръсната вода, събираща се в корпуса на корабите.

Екипът демонстрира, че веднъж щом пластмасата се разгради от жега и реактор, тя може да бъде дадена на бактериите. Микробите процъфтяват, хранейки се с подобни неща. Колкото повече пластмаса ядат, толкова повече бактериални клетки образуват. Като се има предвид, че около 55 процента от тези клетки са протеини, веднъж щом пластмасата бъде разградена, те могат да се изсушат и превърнат в протеинова пудра.

Екипът се надява, че един ден ще открие начин да направи тези процеси изцяло биологични – т.е. да прескочи момента, в който пластмасата трябва да се нагорещява и да претърпява специални химични реакции, за да се разгради. Възможно е да съществуват ензими, които да помогнат в това отношение.

Източник: IFLScience