Не е изключено различните предпазни мерки срещу COVID-19, установени през последната година и няколко месеца (включително носенето на маски, спазването на дистанция, социалното изолиране и по-качественото миене на ръце) да са допринесли за отстраняването на два щама на грипа от човешкото население.

По-рано бе съобщено, че по време на пандемията от COVID-19 е отчетен рязък спад на случаите на грип. Първоначалните изчисления показват, че на практика не е имало грипен сезон в периода 2020-2021. Много други заразни инфекции също са намалели значително. Сега пък става ясно, че няколко щама на грипа не са били засичани от изследователите през последната година. Това показва, че те най-вероятно са изчезнали и вече не се срещат сред човешкото население, пише STAT.

Според STAT един от подтиповете на H3NW, както и B/Yamagata, който е част от семейството на грипните вируси B, не са добавяни към международните бази данни, използвани за следене на еволюцията на грипния вирус от март 2020-та. Това би могло да означава, че затрупаните с работа здравни системи може да не са успели да засекат щамовете поради липсата на достатъчно тестове. Или пък ще щамовете вече не циркулират сред човешкото население заради мащабните мерки за ограничение на разпространението на COVID-19.

“Мисля, че има немалък шанс той да е изчезнал. Светът обаче е голямо място – казва изчислителният биолог Тревър Бедфорд от раковия изследователски център „Фред Хътчинсън“ в Сиатъл във връзка с подтипа H3NW пред STAT. – Общо циркулираха пет или шест подтипа [на H3N2], а сега през тези мерки са се прокраднали два или три.“

Източник: IFLScience