Много е вероятно маслото да е неразделна част от живота ви – без значение дали го мажете върху своята филийка, използвате го, за да си направите пуканки или просто за да си изпържите яйца. Предпочитате маргарин, така ли? А знаете ли каква е разликата между двете, пита ASAP Science? Дали единият продукт е по-здравословен от другия?

Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко. То се използва от хиляди години насам. Учените обаче забелязват, че маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се крият цели 35 калории.

Маргаринът от своя страна се създава предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Дотук добре. Очевидно е, че маргаринът е по-добрият вариант спрямо маслото. Не, нека не избързваме.

Поради факта, че маргаринът е създаден от растителни мазнини с по-течна форма, учените използват метод, наречен хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е – сформирането на доста вредните трансмазнини. Те намаляват добрия холестерол и покачват лошия. Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето.

От друга страна, много компании, произвеждащи маргарин, твърдят, че продуктите им не съдържат трансмазнини. Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E, докато маргаринът не може да се похвали със същото. Някои нови маргарини пък са с ниска калорийна стойност. Какъв е изводът? Внимавайте какво точно ядете и винаги гледайте етикета на продукта. Не забравяйте, че има и по-здравословни алтернативи и на маслото, и на маргарина. Например зехтинът. Пробвали ли сте да потопите филийката си в малко зехтин?