Маргаринът може да ни направи по-агресивни

27 октомври 2017 г., 22:49
205

Евтиното често излиза скъпо, а заместителят – по-вреден от оригиналния продукт. Снимка: Shutterstock

Съединенията, известни като „трансмастни киселини“, които се срещат в големи количества в маргарина и в други бързи храни, водят до агресивност и раздразнителност, е установило изследване.

В него са участвали 945 души с различни режими на хранене. Резултатите показали, че хората, които приемат големи количества от въпросните киселини, са по-агресивни. Учените предупреждават, че в училищата и затворите хранителното меню трябва да се промени, за да се избегнат подобни последствия.

Д-р Беатрис Голомб – професор в Калифорнийския университет и ръководител на изследването, потвърждава тези изводи за вредното въздействие на трансмастните киселини.

До този момент беше известно, че тези съединения могат до доведат до проблеми с нивото на холестерола, инсулиновата резистентност, окислението, възпаления и сърдечни заболявания.

Изследването е поредното доказателство за това, че човек трябва да внимава с продуктите, които консумира, защото евтиното често излиза скъпо, а заместителят – по-вреден от оригиналния продукт.

Здравословни алтернативи на маслото и маргарина са зехтинът и други растителни масла, които съдържат полезни моно- и полиненаситени мазнини. Когато откъснете залък топъл хляб, по-добре (за вас и за околните) е да го топнете в зехтин, вместо да мажете маргарин.

Източник: Daily Mail
 

Коментари