Ново лекарство драстично подобрява степента на оцеляване на младите жени с най-често срещаната форма на рак на гърдата, съобщиха изследователи, цитирайки резултати от международно клинично изпитание и цитирани от БГНЕС.

Констатациите, представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, показаха, че добавянето на лекарство, известно като "cyclin inhibitors", повишава процента на преживяемост до 70%.

Смъртността е с 29% по-малка, отколкото при пациентите, получавали лекарства с плацебо ефект.

Водещият автор на проучването, д-р Сара Хоруиц заяви пред AFP, че изследването се фокусира върху рака на гърдата, представляващ две трети от всички случаи на рак на гърдата сред по-младите жени и в миналото обикновено се е лекувал с терапии, които блокират производството на естроген.

Лечението е по-малко токсично от традиционната химиотерапия, защото по-селективно се насочва към раковите клетки, блокирайки способността им да се размножават.

Изследването, което е разгледало повече от 670 случая, е включвало само жени под 59-годишна възраст, които са имали напреднал рак - в четвърти етап - за който не се получава преди това хормоно-блокираща терапия.

"Това са пациенти, които са склонни да бъдат диагностицирани по-късно, на по-късен етап от заболяването си, защото нямаме големи възможности за скрининг за младите жени", каза Хоруиц.