Един ден в близкото бъдеще лекарите може и да убиват раковите клетки с помощта на неинвазивен лазер – т.е. директно през нашата кожа.

В изследване, публикувано миналата седмица в Science Transitional Medicine, учени от Университета за медицински науки в Арканзас, заявяват, че техният лазер (т.нар. цитофон) постига успех в 96 процента от случаите и е 1000 пъти по-чувствителен от сегашните технологии.

Едно от най-страшните неща на рака на кожата (меланома) са метастазите – т.е. разпространяването му от оригиналния му източник до останалите части на тялото. При това още в самото начало на заболяването. Започне ли да достига до по-далечни органи, средностатистическата прогноза за живот от 5 години пада от 97 процента до 10-15.

Идеята е ракът да се хване, преди да започне да се разпространява. Например като се унищожат туморните клетки, отделяни от основния тумор, в кръвта. Именно тук цитофонът идва на помощ.

Когато тези циркулиращи туморни клетки се осветят с лазера, те поглъщат много повече енергия от обикновените, което ги кара да се разширят и спукат. 

"Използването на лазери е революцията в диагностиката и лечението на различни заболявания. Въпреки това, големият размер на тази техника пречи на медицинското й приложение на клетъчно ниво", разказва Владимир Жаров, автор на изследването.

И други подобни апарати са били създадени досега, включително и устройство, което може да се носи на китката, разработено от учени в Университета на Мичиган. Новият апарат обаче има едно голямо предимство - може да сканира литър кръв за един час, много по-бързо от останалите.