Паразит, наречен Toxoplasma gondii, се смята за отговорен за увеличаването на риска от развитието на психични заболявания.

Отглеждането на котки като домашни любимци (и особено в детството) увеличава риска от развиването на психическо разстройство по-късно в живота, откри ново изследване.

Най-вероятният причинител за това е паразитът toxoplasma gondii,” обясняват авторите на изследването. Той се пренася от котките и се намира в техните вътрешности.

Хората могат да се изложат на заразяване случайно, като например погълнат котешки екскременти или дори като почистват котешката тоалетна (или просто работят в градината си).

Паразитът причинява известното заболяване токсоплазмоза и, като илюстрация, само в САЩ около 60 милиона души са носители на паразита, но повечето от тях не са развили тревожни проблеми заради него.

Здравата имунна система обикновено се справя с инфекцията, но хора с по-слаба имунна система са много по-уязвими за развиването на сериозни инфекции. Типично се развиват симптоми, които наподобяват грипно заболяване.