Разстоянието между предните зъби оказва влияние върху цялостното ни изражение, независимо дали го осъзнаваме или не.
И, ако в детска възраст на някои им изглежда чаровно и симпатично, по-късно повечето се притесняват и търсят решение за корекция.

Каква е причината

“В повечето случаи причината е генетична, защото става дума за несъответствие между размера на челюстите и на зъбите”, разказва д-р Димитров, създател на Дентално студио д-р Димитрови в град Русе.
Ако челюстите са големи, а зъбите прекалено малки, между тях се появяват разстояния.
Друга група причини са физиологичните - например, липсващ зъб, вследствие на което зъбите се разреждат. Или пък увеличеният или неправилно захванат френулум – тъканта, свързваща междузъбната папила и устната, който не позволява на централните резци да се доближат. То може да се дължи и на неправилната функция на езика, при която той избутва зъбите напред. Това  също води до тяхното раздалечаване. По същия начин действат и вредните навици за смучене на езика и пръста.
Съществуват много начини за премахване на разстоянието между предните зъби.
Методът за лечение зависи от няколко фактора:
– причината за разместването
– големината на отвора
– мястото му
– състоянието на зъбите, между които се намира
При избора на лечение има значение не само цената, но и индивидуалните потребности.

Специалистите ни използват един от трите метода:

– Ортодонтско лечение. При здрави и добре изглеждащи зъби брекетите, независимо че са дълготраен процес, са най-доброто решение.

– Възстановяване на зъбите чрез директен бондинг с композит. Предпочитан от пациентите начин, защото е моментален и заблестяват с нова усмивка за кратко време.

– Възстановяване на зъбите с керамични фасети. Най-високо естетичния метод, при който изпиляването на зъбите е минимално, понякога дори се прави само едно заобляне на ръбовете на зъба.

Решение 1. Ортодонтско лечение
Възрастните също носят брекети! Допреди няколко години се смяташе, че те са само за деца. В наши дни все повече възрастни пациенти се възползват от този консервативен начин на решение на проблемите им в устата.
Добре е да се знае, че ортодонтските процедури са дълготраен, консервативен метод за затваряне на малките разстояния между зъбите. Те отнемат около 12-18 месеца, но не нараняват зъбите и са най-биологичното и дълготрайно решение. Брекети Damon са малки по размер и действат с постоянни слаби сили, което прави лечението с тях много по-бързо и комфортно от традиционните брекети. Имат и варианти, в които са прозрачни, което ги прави почти невидими.

Продължава на страницата на Новите родители