Причината са частиците в пигмента на мастилото, обяснява Ан Лауман, професор по дерматология от Северозападния университет в САЩ пред Popular Science.

Татуировката се нанася с механизирана игла, която инжектира мастилото в дермата - втория слой на кожата, който се намира под епидермиса. Понеже процесът включва нараняване на кожата, тялото веднага реагира - белите кръвни клетки се опитват да погълнат чуждите частици и да ги изхвърлят.

"Татуировката остава, защото частиците на пигмента са прекалено големи, за да бъдат изядени от белите кръвни клетки - те просто си остават там."

Лошото на татуировките обаче е точно това, което ги прави толкова привлекателни - тяхната трайност. "Ако напишете името на гаджето си и после се ожените за някой друг, това е проблем."

Другият проблем е възрастта. Мастилото започва да се размазва, ако е инжектирано прекалено дълбоко в кожата - това кара пигмента да се разнася извън предназначеното място. Избледняването и деформациите, предизвикани от промените във фигурата, също са често срещани. Кожата се отпуска и линията вече не е същата.

Когато вече не искате татуировката, можете да я изрежете или изгорите, но най-безопасният и ефективен метод е да я премахнете с лазер.

За да премахне татуировката, лазерът се насочва към един определен цвят (в повечето случаи черното) и разбива частиците на пигмента, докато те не станат достатъчно малки, така че да могат да бъдат отнесени от белите кръвни телца. Процесът е продължителен, обикновено изисква серия от сеанси в зависимост от размера и цвета на татуировката. Може да остави белези.

"Проблемът е, че е наистина трудно да се махне цялата татуировка. Лазерът често оставя оцветяване. Хората се ядосват, че им е отнело толкова време, а лазерните терапии са скъпи."

Затова, излишно е да казваме, името на гаджето е лоша идея за татуировка.