Преди време Световната здравна организация обяви, че обработеното месо, като бекон, пушена наденица и други подобни, предизвиква рак.

Какво всъщност представлява това месо?

Според определението на Световната здравна организация това е всяко месо, което е преминало през осоляване, ферментация (сушене), опушване или други подобни процеси, чиято цел е да подобрят вкуса му или да го консервират.

Солта драстично намалява влошаването на месото, без да се налага то да се замразява. 3-4,5 процента от съдържанието на наденичките е сол.

При ферментацията към него се добавят „добронамерени“ бактерии, чиято цел е да прогонят лошите, които го развалят.

При опушването се добавят антимикробни химикали, които забавят развалянето на месото.

Готвенето при високи температури – например когато печете месото на грил – пък от своя страна може да направи крайния продукт канцерогенен.

Колко лоша е ситуацията?

Яденето на обработено месо в големи количества, увеличава риска от рак на дебелото черво и вероятно дори до рак на стомаха. Учените изчисляват, че този тип храна убива приблизително 34 000 души всяка година.

Други причини за смърт годишно:

Червено месо: 50 000.

Пушене: 1 000 000.

Алкохол: 60 000.

Замърсяване на въздуха: 200 000.

Здравните служби на Великобритания ни препоръчват да ограничаваме консумацията на червено и обработено месо до не повече от 70 грама на ден. Т.е. 2,5 парченца бекон.

Източник: Мениджър Нюз