Медицински синдроми с имена на литературни герои

 “Синдром” е термин от медицината и психологията, който означава съвкупност от признаци, явления и симптоми, свързани с болестно състояние и проявяващи се едновременно. Повечето синдроми са наречени на лекарите, които първи са ги диагностицирали, но някои носят имената на литературни герои.

1. Синдром на Рапунцел

Принцесата с прекрасна коса от приказката на Братя Грим дава името на рядка болест. Страдащите от синдрома на Рапунцел (предимно жени и момичета) откъсват и поглъщат собствените си коси. Разстройството е известно като трихофагия. При него човек поглъщат толкова много коса, че в течение на времето, тя се натрупва в стомаха и се образува голяма топка косми, която пречи на нормалното функциониране на органите. Масата от коса се свързва и с други материали, попаднали в стомаха – храна, слуз, и образува форми, които могат да причинят перфорации в стомаха и червата.

2. Синдром на Отело

Болестното състояние носи името на Шекспировия герой, който убива съпругата си в пристъп на ревност. Отличителни черти на това заболяване са: безпочвени обвинения в изневяра, непрекъснато изпитване на верността на партньора, мнителност, дебнене и агресивно поведение. Не, ревността невинаги е ласкателство и признак на любов.

Прочетете повече за него ТУК

3. Синдром на лейди Уиндърмиър

Болестта е наречена на героинята на Оскар Уайлд от пиесата “Ветрилото на лейди Уиндърмиър”. Състоянието се характеризира с упорита кашлица, недостиг на въздух, отпуснатост и сънливост.

4. Синдром на Питър Пан

Или когато мъжете отказват да пораснат. Наречен на обичания герой на Д. М. Бари – момчето, което не иска да порасне. Хората, страдащи от този болест, демонстрират незрялост в повечето области на живота си. Те избягват поемането на отговорност, противопоставят се на приетите норми, фокусират се повече върху фантазиите си и често се налага да бъдат обгрижвани. Синдромът на Питър Пан най-често се наблюдава при мъже между 14 и 50 години и се окачествява със страх от порастване, бягане от отговорност и детинско поведение. Обикновено остават ергени, предпочитайки да живеят със семействата, в които са родени, за да избегнат отговорности и да водят комфортен и безгрижен живот.

5. Синдром на Маугли

Това състояние носи името на главния герой от “Книга за джунглата” на  Ръдиард Киплинг. Синдромът е типичен за деца, претърпели сериозен емоционален стрес или израснали без човешки контакт, които са неспособни да развият социална връзка с другите. Болестта се изразява в занижени умствени и/или физически умения.