Какви са гласовете на изневеряващите?

19 февруари 2019 г., 12:00
2993

Снимка: oneinchpunch / Shutterstock

Учени откриха, че съществува предупредителен сигнал за изневярата, който се разкрива от гласа на хората. Резултатите показват, че мъже с дълбок глас и жени с висок и писклив глас е по-вероятно да изневерят на своите партньори. Височината на гласа е свързана с половите хормони тестостерон и естроген. И хората по естествен начин намират мъжете с дълбоки гласове и жените с високи гласове по-привлекателни. Но едновременно с това изглежда, че съществува интуиция за възможни проблеми по тази линия.

“Когато става въпрос за сексуални стратегии ние открихме, че и мъжете и жените приемат височината на гласа като притеснителен знак за евентуална бъдеща изневяра. Данните от изследванията показват, че съществува корелация между високия глас при жените и дълбокия глас при мъжете и вероятността за изневяра на партньора”, коментира Джилиън ОКонър.

По време на изследването участниците са прослушвали записи на мъжки и женски гласове, които са били манипулирани по отношение на тяхната височина, като един и същи глас веднъж е звучал по-ниско и друг път – по-високо. След това хората са били попитани за тяхната преценка кой от записаните мъже и жени е по-вероятно да изневери на половинката си. И мъжете и жените – участници са смятали, че дълбоките мъжки и високите женски са по-рисковите гласове.

“Изневярата е често скъпа с емоционалното си въздействие, финансовите загуби и потенциалната загуба на семейната единица. Но резултатите от нашето изследване показват, че еволюционно ние сме си изработили механизъм за разпознаване на потенциално опасните партньори и поне част от този механизъм се основава на интуитивното разпознаване на гласовете. Причината за това разпознаване вероятно стъпва на връзката между височината на гласа, хормоните и статистическите случаи на изневяра”, добавят автори от изследването.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари