Каква е разликата между белите и кафявите яйца?

23 ноември 2016 г., 19:40
5281

Искате да разберете отрано за хранителните свойства на яйцата? Счупете едно сурово яйце и проверете какво се крие под черупката: пресните яйца имат добре оформен, кръгъл жълтък и стегнат белтък, а малките белезникави нишки, които „държат“ жълтъка, са ясно изразени и стегнати също. Цветът на жълтъка няма значение – той се определя от това с какво е хранена кокошката.

Снимка: Sakarin Sawasdinaka / Shutterstock

Общо взето – никаква. Каквито и митове да сте чували за това, не са верни. Еднакво вкусни са, с една и съща хранителна стойност са и не се различават абсолютно по нищо друго, освен по цвета на черупката.

Цветът на черупката е свързан най-вече с това каква порода е кокошката. Като цяло – макар и не винаги – белите кокошки носят бели яйца, а кафявите и черните – кафяви яйца. Може би ще се изненадате да научите, че има и породи, които снасят синкави и синкаво-зеленикави яйца.

Откъде въобще тръгва слухът, че кафявите са по-добри? Може би защото обикновено са по-скъпи в магазините (най-вече в тези в САЩ).

В някои случаи може да се забележи, че кафявите яйца са по-големи от белите. С това обаче различията свършват и оттук нататък за качествата на яйцата имат значение това колко са пресни и как са съхранявани.

Ключови думи:
Коментари