80 процента от инфекциозните заболявания се разпространяват чрез ръцете ни. Затова измиването им е от първостепенно значение. Когато става дума за хигиена и чистота обаче, кой метод на подсушаване е по-ефективен? Чрез класическата хартиена кърпа или с електрическата сушилня, пита ASAP Science?

Вероятно ще останете доволни от факта, че ако измиете ръцете си правилно със сапун, почти всички следи от бактерии ще бъдат премахнати, без значение как ще ги подсушите впоследствие. Когато обаче не се измиете както трябва, или пък ползвате само вода, тогава начинът на подсушаване е от ключово значение. В края на краищата разпространяването на бактериите се случва по-често при мокра кожа. Когато изтриете ръцете си в дрехите или докоснете вратата на банята, можете да ги замърсите още повече.

Оказва се (след множество анализирани и сравнени проучвания), че хартиените кърпи са по-подходящи от електрическите сушилни. Защо? В случая времето се оказва ключово. При повечето сушилни са необходими 45 секунди, за да намалят влажността на ръцете с 97 процента. При хартиените кърпи същият ефект се постига за 10 секунди. След като проучват поведението на хората, изследванията показват, че повечето хора прекарват едва 22 секунди при сушилнята. По този начин ръцете им се изсушават не повече от 70 процента. От друга страна, хората, ползващи хартиени кърпи, могат да постигнат над 85 процента подсушаване само за 5 секунди.

Търкането също играе ключова роля при отстранението на бактериите – голяма част от тях се озовават директно върху хартиената кърпа. Същевременно някои изследвания показват, че сушилните реално могат да прехвърлят бактерии върху вас чрез въздушната си струя заради замърсения въздух в банята.

Разбира се, изсушаването на ръце с електрическа сушилня може да бъде ефективно, ако се прави както трябва. Пък и понякога нямаме избор. Макар и някои сушилни да са по-добри от други, просто се уверете, че изсушавате ръцете си изцяло и не би трябвало да имате проблеми.

Как стоят нещата с околната среда?

Без съмнение новите сушилни са най-природосъобразни – те не само че предотвратяват изсичането на дървета, но и използват по-малко енергия и имат по-малък въглероден отпечатък. В края на краищата само в Америка се използват близо 6 млрд. кг хартиени кърпи.

И така – ако решите да използвате хартиена кърпа, предлагаме ви съвет от адвоката Джо Смит, който ще ви позволи да изразходвате само едно парче от нея. След като измиете ръцете си, изтръскайте ги 12 здраво пъти. След това сгънете хартията на две и се избършете. Това е най-добрият начин да се подсушите с възможно най-малко хартия.