Човек може дълго да живее без храна, без вода - няколко дни, но без въздух - едва няколко секунди. Но какво диша бебето в утробата на майката?

По време на бременността в тялото на жената се формират структури, които доставят на плода необходимите вещества и го свързват с външния свят –

плацента, плодни обвивки, пъпна връв, 

обяснява педиатърът Д-р Марина Калашникова. Но ембрионът не може да диша в общоприетия смисъл на думата. През цялото време, от оплождането на яйцето до началото на раждането, бебето в корема на майка си непрекъснато се нуждае от кислород, както и да изхвърля въглероден диоксид. За него това е процесът на дишане.

Как се храни

Оплодената яйцеклетка получава хранителни вещества от специално вещество - жълтъчната торбичка.

Около 14-та седмица от термина се оформя плацентата. Тя е отговорна за доставянето на кислород и богата на хранителни вещества кръв.

Пъпната връв е връзката между майката и детето. Единият край е прикрепен към плода, другият - към плацентата.

Схематично процесът на обмен на газ изглежда така. Жената си поема въздух, кислородът достига до плацентата и се предава по пъпната връв на плода. На връщане се отделя въглероден диоксид. Така се оказва, че

бъдещата майка диша за двама

Ето защо тя трябва да бъде по-често на открито, да бъде физически активна, да избягва стреса, да се откаже от лошите навици.

При липса на кислород детето може да развие хипоксия, която има сериозни последици и може да доведе до преждевременно раждане.

За самодиагностика експертите препоръчват да използвате теста на Пиърсън "Брой до десет".

Всеки ден от 28-та седмица, от 9:00 до 21:00 часа, бъдещата майка трябва да записва колко пъти бебето се е движило. Ако е по-малко от десет пъти, е разумно да се консултира с лекар.

Как работят белите дробове на бебето

Докато белодробната тъкан окончателно се формира, процесът на дишане се осъществява от активната работа на плацентата.

Белите дробове на бебето са готови да поемат първата си глътка въздух около 34-36 седмица, не преди това. През този период в тях се образува повърхностно активно вещество, което им помага да се отворят и функционират в бъдеще. На 37-та седмица белите дробове започват да се развиват – сякаш бебето се учи да диша.

„Този ​​процес може да се види на ултразвук. Въпреки това, с дихателните движения на плода, белите дробове не се разширяват. Амниотичната течност прониква в назофаринкса и веднага се излива обратно, тъй като глотисът е затворен“, обяснява специалистът.

В гръдната кухина се създава отрицателно налягане, което насърчава притока на кръв към сърцето на плода. Навикът за задържане на дъха на бебето също е необходим, така че в момента на движение по родовия канал течностите да не попаднат в белите дробове. Този рефлекс може да се запази до тримесечна възраст. Първата глътка въздух бебето поема при раждането и е придружена от плач. Колкото по-силен и по-емоционален е той, толкова по-добре.

Мона Василева / Новите родители