Как децата наследяват депресията и тревожността от своите родители

20 август 2018 г., 13:54
4827

Реакцията в отговор на страх е ключова за нашето оцеляване, но може да предизвика проблеми, когато е свръх-активна. Снимка: Africa Studio / Shutterstock

Ново изследване хвърля светлина върху механизма, по който депресията и тревожността се предават на децата от техните родители. Ключов фактор в този механизъм е свръхактивна мрежа в неврони, която се намира в три мозъчни дяла. Мрежата обединява трите региона за да контролира реакциите на страха.

Гените, които се предават от родители на деца повлияват начините, по които тези три региона функционират заедно, са открили учените, провели изследването. Проф. Нед Калин, един от тях, обяснява:

“Абнормалната свръхактивност в тези региони на мозъка представляват унаследени мозъчни промени, които са директно свързани с риска по-нататък в живота да се развие тревожност и депресия. Това е голяма стъпка по пътя на разбирането на невронните процеси, които подлежат наследствената депресия и тревожност, защото ни тава по-конкретни цели, върху които да се съсредоточим.”

За целите на изследването са били проучени резус маймуни, чийто мозък е сходен с този на човека. Мозъчните сканирания на маймуните в стресови ситуации и ситуации, в които те са изпитвали страх е разкрила, в допълнение на наличната генетична информация, че точно тези три региона са ключови за механизмите. Според резултатите на изследването около 35% от разликата в тревожността и депресията се обясняват от семейната история. Регионите са в ствола на мозъка, амигдалата и предфронталния кортекс.

Реакцията в отговор на страх е ключова за нашето оцеляване, но може да предизвика проблеми, когато е свръх-активна. Според Калин “Тревожността може да осигури еволюционно предимство, защото може да ни помогне да разпознаем и да избегнем опасност. Но когато нейните мрежи са свръх-активирани, това може да причини различни спектри от тревожностни и депресивни разстройства.”

Psy Blog

Коментари