Как да спите по-добре и да подобрите паметта си с 26%

17 март 2017 г., 16:46
2682

Rawpixel.com / Shuttertock

Специални звуци по време на сън могат да подобрят съня ви и да засилят паметта ви, откри ново изследване.

Нежните звуци са били напаснати така, че да съвпадат с естествените вълни на мозъка: вълните на електрическа активност в мозъка.

Хората от изследването са били в състояние да си припомнят с 25% повече думи, които са научили след като са слушали тези звуци по време на сън.

“Това е иновативна, проста и сигурна техника, която не се базира на медикаменти и която може да подобри здравето на мозъка,” обяснява д-р Филис Зии, една от авторките на изследването.

“Ние смятаме, че има потенциал за подобряване на паметта при възрастното население и да се постигне нормално ниво на западане на паметта при тях.”

Дълбокият сън е известен с ключовата си роля при мозъчната консолидация: процесът, при който спомените се запаметяват дългосрочно.

При възрастните хора количеството сън, което се прекарва в дълбок сън по правило намалява.

Изследването е сравнило акустичната симулация с плацебо изследване. Възрастните хора, които са участвали в изследването, са показали по-добър сън и подобрена памет само в случаите на реална акустична симулация, в контраст срещу участниците при плацебо третирането.

“Акустичната стимулация с фази, заключени с фазите на бавните мозъчни вълни при възрастни индивиди демонстрира систематичен ефект върху индексите на съня.”

Източник: Psy Blog

 

Коментари