Как да подобрим паметта си петорно за 45 минути

30 април 2018 г., 10:30
3964

Илюстрация: Shutterstock

Звучи почти невероятно, че за 45 минути човек може значително да подобри паметта си, а още по-невероятно е, че за целта не си изисква никакво усилие – достатъчна е една обикновена кратка дрямка, доказва изследване. То доказва, че хората помнят пет пъти по-добре, след като подремнат за по-малко от час.

Новата информация обикновено бързо се изличава от паметта, тъй като непрекъснато забравяме. Но участниците в изследването, които са подремнали между 45 и 60 минути, са забравили много по-малко в сравнение с тези, които са останали будни.

„Контролната група, която гледа DVD-та, докато другата група спи, се справи значително по-зле при припомнянето на двойки думи – обяснява ръководителят на изследването, професор Алекс Меклингер. – Дори кратък сън с продължителност между 45 и 60 минути предизвиква петорно подобрение при припомнянето на информация.“

Учените са изследвали и как сънят подобрява паметта в мозъчния участък, известен като хипокамп. Това е мястото, където новата информация се прехвърля в дългосрочната памет.

При електоенцефалограма те са наблюдавали един опреден тип мозъчна активност по време на сън, при който се смята, че определен тип информация се консолидира и запазва.

„Една кратка дрямка в офиса или в училище е достатъчна значително да подобри успеха при учене – смята Меклингер. Във всяка учебна среда е добре да се имат предвид положителните ефекти от съня“.

Източник: PsyBlog

Ключови думи:
Коментари