Днес депресиите са широко разпространени и за съжаление дори щастливата връзка с човек, когото обичате и който ви обича, не ви предпазва от психични разстройства. Тежкото бреме на депресията изпитват не само засегнатите от симптомите, които включват апатия и липса на мотивация, постоянна умора или меланхолия. Партньорите на депресираните хора често са подложени на не по-малко напрежение от всекидневното съжителство с тях. Те се чувстват безпомощни и искат само едно: да помогнат на партньора си да излезе от кризата.

Просвета

Ако партньорът ви проявява симптоми на депресия, може да направите следните неща: първо, добре е да се информирате за клиничната картина на депресията, за да добиете представа за заболяването. Важно е също да разберете, че депресията е свързана с промяна в метаболизма на мозъка и непременно трябва да се лекува навреме. И вие, и партньорът ви трябва да сте наясно, че има много терапевтични възможности за спасение от това тежко и неприятно състояние. Информацията и здравната просвета може да помогнат на близките на заболелите да се отнасят с тях по най-правилния начин – с разбиране и емпатия.

Просто бъдете до него

Изпадналите в депресия са склонни да се изолират и избягват да обсъждат състоянието си.  Затова е много важно да им покажете вербално или чрез езика на тялото, че може да разчитат на вас по всяко време както физически, така и емоционално. Емпатията и емоционалната подкрепа от страна на партньора е от изключително значение за болния. Така например може да му предложите да вършите заедно някои дребни всекидневни дейности или да му правите малки изненади, които да го разсейват и изваждат от самовглъбяването.

Самосъхранение

Този пункт е от основно значение за близките и особено за партньорите на депресираните хора. Да мислите за собствените си потребности не е проява на егоизъм, а здравословно чувство за самосъхранение. При цялото си съчувствие към страдащия партньор е важно да не пренебрегвате себе си и да си пазите силите. Партньорите на депресираните хора трябва да знаят, че не могат да ги излекуват, а само да ги подкрепят морално. Нито пък е тяхно задължение да контролират дали засегнатият партньор си пие лекарствата или посещава терапевтичните сеанси. Според специалисти от Йейлския университет усилието да избавиш други от депресията им може да коства собственото ти психично здраве. Партньорите на болните трябва редовно да се подлагат на самооценка и самонаблюдение, за да се види дали задоволяват достатъчно и собствените си нужди. 

Цветелина Велчева