Един на всеки трима възрастни във Великобритания - а това прави около 16 милиона души - рядко или направо никога не чете за удоволствие.

Ново проучване на Острова, проведено сред 4164 души показва, че онези, които четат дори само по 20 минути на седмица, имат 20 процента по-голям шанс да се чувстват удовлетворени от живота си.

Изследването се фокусира върху хора, които нямат физически проблеми с четенето и дори са били редовни четци преди време, но са загубили този навик заради прекалена заетост или лични проблеми.

Онези, които не четат дори по малко, имат 28 процента по-голям шанс да страдат от депресия в сравнение с онези, които четат за удоволствие, показва проучването, проведено в рамките на кампанията Galaxy Quick Reads.

Един на всеки пет пък казва, че четенето му помага да преодолее чувството на самота.

Четенето води и до значително подобряване на симптомите при хора, диагностицирани с депресия и най-вече на усещането за изолация. Книгите не само помагат на читателите да изградят връзка с по-широк свят, но и им напомнят за дейностите и заниманията, които самите те някога са извършвали.

Учените са категорични, че четенето за удоволствие помага не само на депресираните, но и на всички, тъй като те откриват отново стари, забравени или потиснати чувства, както и развиват нови такива. За разлика от пасивни занимания като гледането на телевизия, проучването свързва четенето с ангажираща почивка.

За разлика от активността в социалните мрежи например, която може както да успокоява, така и да дразни, четенето засилва концентрацията, почивката и осигурява защита от ежедневните източници на стрес и разсейване.

Накрая, четенето помага на хората да разберат, че проблемите, с които те се сблъскват, всъщност не са нито уникални, нито индивидуални и така засилва чувството за споделеност.