Чудили ли сте се как изглежда музиката? Тези красиви "снежинки" са ноти на пиано, които за първи път можем да видим благодарение на нов експеримент. 

CymaScope е високочувствителна камера, която наблюдава ефекта от специфичните вибрации на отделните звуци върху пречистена вода.

Всеки звук създава уникален отпечатък върху водната повърхност и, също както при снежинките, няма два еднакви звука.

Нотните картини са дело на новозеландския артист Шанън Ноувак и ще бъдат превърнати в 12 "музикални платна".

"Винаги съм бил очарован от пренасянето на това, което е невидимо, в нещо видимо", казва той. "Киматиката за мен е метод за подобен тип репрезентация и един уникален и предизвикателен начин да се покаже на хората връзката между звук, цвят и геометрична форма."

Друг проект използва CymaScope, за да визуализира песента Welcome to the Machine на "Пинк Флойд".

Разработката на камерата започва през 2002 г. В сайта си cymascope.com изобретателите Джон Стюарт Рийд и Ерик Ларсън пишат: "Ако очите ни можеха да видят музиката, те няма да виждат вълни, както обикновено се смята, а красиви холографски мехури с трептящи фигури като от калейдоскоп по повърхността. CymaScope ни позволява да видим тази скрита по-рано територия на красотата." Технологията може да има многобройни приложения. Едно от най-интригуващите е проект за дешифриране на езика на делфините.

CymaScope превежда звуците на делфините в картини, така че всяка картина представляна "думата" на делфините за даден обект. Освен с очите си, делфините виждат и чрез звуци и могат да излъчат "звукова картина" - например за приближаващ хищник - към останалите делфини.

Създавайки речник на тези звукови картини, учените се надяват да осъществят "разговори" между нас и водните обитатели, използвайки компютър, за да преведат човешките думи на езика на делфините и обратно.

Изследователят Джак Касевиц използва камерата, за да записва звуковите картини на делфините за различни предмети - които животните идентифицират с 86 процента точност и не по-малко точно предават помежду си. Според него визуализирането на звуците ще ни позволи да надникнем в техния свят.

Източник: Daily Mail