В свят, в който мнозина от нас все не успяват да се наспят, твърде многото сън може да звучи като лукс. Всъщност това не е така. Подобно недоспиването, преспиването е признак на нарушен сън. То може да е свързано с психичен проблем, като депресия. Често това е сигнал за лошо качество на съня и може да е признак на клинично разстройство, включително обструктивна сънна апнея или нарколепсия.

Преспиването е свързано с много от същите рискове за здравето като недоспиването, включително сърдечни заболявания, метаболитни проблеми, като диабет и затлъстяване, както и когнитивни проблеми, включително затруднения с паметта. Подобно на хората, които спят твърде малко, онези, които спят твърде много, имат повишен общ риск от смърт.
Говорим много за недостатъчното количество сън и рисковете, които създава за физическото здраве, настроението, отношенията и работата. Но преспиването не е нещо, което трябва да се игнорира.

Хиперсомния е клиничният термин за прекомерното количество сън и сънливост през деня. Подобно безсънието, хиперсомнията има няколко основни симптома:

  • Прекомерно количество сън през нощта (обикновено доста над нормата от седем до осем часа)
  • Затруднено събуждане сутрин (включително невъзможност да се събудим от алармата)
  • Проблемно ставане от леглото и започване на деня
  • Внезапна поява на умора през целия ден
  • Проблем с концентрирането

Това, за което говорим тук, не се отнася до еднократната нужда от допълнителен сън, когато не сме успели да спим през нощта. Това се случва на всички. Ако последователността е приоритет във вашия рутинен сън, това не би трябвало да се случва често.

Колко е твърде много сън?

Не съществува нещо такова като правилно количество сън, което да важи за всички. Нуждата от сън е индивидуална. Това зависи от редица фактори:

Вашата индивидуална генетика. Гените влияят както на циркадния ви ритъм, така и на вътрешния ви двигател на съня — двете основни биологични системи на съня.

Вашата възраст. Може да се нуждаете от седем часа сън през 20-те си години и осем часа — или шест и половина — през 50-те или 60-те си години.

Вашето ниво на активност. По време на сън тялото се възстановява от усилието, което му е коствало функционирането през деня. Колкото по-активни сте, толкова повече сън ще ви е необходим.

Вашето здраве. Когато сме изправени пред здравословни проблеми, много често се нуждаем от допълнителна почивка. Това е вярно за краткосрочни заболявания, като настинка и грип, както и при продължителни или хронични заболявания — от артрит до рак.

Вашите житейски обстоятелства. Стресът и периодите на промяна могат временно да увеличат нуждата ви от сън. (В същото време тези променливи често затрудняват съня) Ако стресът е хроничен, той може да създаде хронични проблеми със съня. Важно е да се отбележи, че не само отрицателни или нежелани събития в живота могат да предизвикат нужда от повече сън: големите положителни промени също могат да са причина!

Твърди се, че повечето от възрастните се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ рутинно. Вие може да сте човек, който се нуждае от шест или шест и половина часа сън, но е малко вероятно повечето от нас да функционират и да се чувстват добре с пет часа нощен сън или по-малко. Същото важи и за другия край на диапазона. Някои хора се нуждаят от девет часа сън през нощта. Но ако редовно спите повече от девет часа и все още се чувствате уморени и отпаднали, това е индикация, че преспивате - и е време да помислите каква може да е причината за това.

Преспиване и депресия

Особено сред по-младите и тийнейджърите, преспиването може да бъде сигнал за депресия. Може да е трудно да се направи оценка на съня на тийнейджърите, тъй като те обикновено имат много различни модели на сън от нас възрастните. Въпреки това прекомерната сънливост и преспиването при младите хора може бъде червен флаг. Приблизително 40% или повече от хората под 30 години с депресия изпитват хиперсомния.

Преспиването не е проблем единствено сред младите хора с депресия. Сред по-възрастните симптомите на безсъние са по-чести, но те могат да изпитват и хиперсомния във връзка с депресията. Жените са по-склонни да преспиват и да се чувстват прекалено уморени през деня, ако са депресирани.

Важно е да знаем, че депресията може се проявява със симптоми както на безсъние, така и на хиперсомния. Проучване от 2014 г. изследва колко често безсънието и хиперсомния вървят заедно при възрастни с депресия в САЩ. Резултатът сочи, че при повече от 27% от болните те протичат заедно. Учените откриват и други поразителни общи характеристики. Хората с депресия, които преживяват и безсъние и хиперсомния, имат:

  • По-тежка депресия
  • По-високи нива на планиране и опити за самоубийство
  • По-високи нива на разстройство на контрола на импулсите
  • По-висока склонност към употреба на наркотици
  • Тези хора също са по-склонни да получат лечение и по-вероятно да приемат антидепресанти.

Друго проучване, публикувано едва тази година, установява, че сред хората с диагноза тежка депресия, малко по-малко от една трета са имали и безсъние и хиперсомния. Според проучването тези хора са били с два до три пъти по-голям риск от биполярно разстройство.

Поради тясната и сложна връзка между съня, циркадния ритъм и депресията, изглежда смислено тежката депресия да върви ръка за ръка с по-интензивни, променливи и широкообхватни проблеми със съня - включително и прекомерното преспиване. Причината и следствието при тези взаимоотношения обикновено не са ясни: често не знаем дали проблемите със съня, включително хиперсомнията, водят до депресия или са резултат от нея. Това, което знаем е, че тези състояния често вървят заедно.

Източник: Framar.bg