Избягвайте хрупкавите филийки и по-загорелите пържени картофки, предупреждават експерти
Според експертите от FSA, освен начинът на приготвяне/готвене, съществуват и огромен брой други странични фактори могат да повлияят на появата на акриламид в храните. Включително начин на съхранение и колко пресни са.
Като цяло, FSA не казва, че трябва да спрете да ядете конкретни храни. Те обаче предоставят три съвета, които ще ви помогнат да стоите настрана от акриламида. Когато си приготвяте картофи вкъщи, нека цветът им да бъде леко златист, не повече. Хлябът трябва да се препича до възможно най-бледия цвят. И не на последно място – трябва да следите внимателно всички инструкции на производителя по отношение на приготвяне на храната, която сте купили.
Помнете – готвенето не означава, че трябва да постигнете златистокафяв цвят. Напротив, трябва да го избягвате почти на всяка цена.
Цялото проучване можете да прочетете тук.