Точният механизъм за развитието на наркотична зависимост и досега остава недобре разбран, въпреки различните теории, които са развити за обяснението му. Водещите сред тях до момента са удоволствието, навика или избягването на абстиненцията. Но през 1980 година учените са открили нещо неочаквано.

И храната, и сексът, и наркотиците - всички са предизвикавали отделяне на допамин в определени области на мозъка. За много учени това означава, че тези области са центрове на удоволствието в мозъка и че допаминът е нашият невротрансмитер, който пренася удоволствието ни.Но тази идея е била опровергана. Мозъкът наистина има центрове на удоволствието, но те не се управляват от допамина. Оказва се, че харесването на нещо и желаенето на нещо са две много различни невро-психически състояния.

Допаминът е отговорен за харесването и всички наркотици предизвикват прилив на допамин. Това кара зависимите да изпитват желание към още наркотици.Резултатът от редовното приемане на наркотици обаче е хиперактивна система от желание, която е различна от системата за харесването.

Science Alert