Инжекция с ботокс облекчава депресията

16 юни 2017 г., 17:10
636

Jacob Lund / Shutterstock

Една-единствена инжекция с ботокс може значително да облекчи депресивните симптоми, откри ново изследване. Те са намалели при почти половината при хората, които са получили инжекциите. Традиционно ботоксът се използва, за да намали видимостта на бръчките по лицето. Но изследвателите са открили, че може също да повлияе и на симптомите на депресията.

“Резултатите от изследването са наистина поразителни, защото дават възможност на онези, които страдат от депресия, както и на техните лекуващи лекари, изцяло нов подход към проблема – при това такъв, който не влиза в противоречие с никое друго лечение на депресията,” коментира Проф. Норман Розентал, водещият автор на изследването.

За целите на проучването 74 депресирани души са получили инжекция с ботокс в лицевите мускули между веждите – в тези, които участват в изражението при намръщване. На половината от участниците е бил инжектиран ботокс, на останалата част - плацебо.

След отчитане на данните симптомите при тези, които са били инжектирани с ботокс, са намалели с цели 47%, докато намалените симптоми при групата с плацебото са били само 21%. “Новото откритие подкрепя хипотезата на Дарвин и Уилям Джеймс, че лицевото изражение влияе на настроението,” коментира друг от авторите на изследването, д-р Ерик Финци. С други думи: нашите лицеви изражения хем са резултат от настроението ни, хем могат да го предизвикват. 

Инжекцията от ботокс прави намръщването по-трудно. Съответно - по-малко намръщване води до по-малко отрицателни емоции и негативно настроение, което облекчава депресията. 

Източник: Psy Blog

Ключови думи:
Коментари