Знаете ли, че мелодията на звънене на мобилния телефон е един от най-пречещите на концентрацията странични шумове? Ако имате проблем с фокусирането в рабодния ден, по-добре сложете телефона наблизо, но изключете звука му. Шумът от позвъняването му и дори въображаемото позвъняване, което човек си представя с очакване, изключително пречат на ума да бъде продуктивен.

Това смята Гретчен Рубин. Тя споделя  в профила си в LinkedIn няколко полезни според нея стратегии за повишаване на концентрацията. Съветите й са цитирани от американското списание за предприемачество Entrepreneur. Сред тях се включва още препоръка ако сме свикнали да работим на фона на включено радио, телевизор или друго устройство, което излъчва музикален фон, да го спрем. Някои хора смятат шумовете за фон за приятни, но за повечето други те са изтощаващи.

Друго, което препоръчва авторката: „Имам в спалнята си бележка, на която е написамо „Накарай ума си да притихме“. Когато я видя вечер отпускам раменете си, челюстта си и опитвам да накарам мислите си да потекат леко и свободно без напрежение. Работи“, казва Рубин.

Тя смята, че за да е по-добре фокусиран човек трябва да си организира хубаво работното пространство, то да е уютно за външния наблюдател, привлекателно и много добре осветено.

Мултитаскингът пречи. Не се препоръчва разговорът по телефона докато се върши нещо друго – често срещана практика. Човек трябва да си прави почивки от изпълнението на заръки – собствени или чужди. Имейлът трябва да се изключва от прозорците на интернет браузъра за известен период от деня. Освен това в мрежата е най-добре да се влиза само за да се търси определен вид информация, без да се скача от линк на линк.

Според Рубин човек трябва да бяга от страничните фактори, които му пречат – например когато има възможност тя предпочита да работи от библиотека, вместо от вкъщи, където толкова много неща откъсват вниманието й. „Правете редовно физически упражнения", съветва още тя.

Накрая: понякога, в продължение на една седмица, преставайте да броите. Спирайте да се занимават с числа – избягвайте часовниците, договорите, банковите извлечения, графиците за къпане дори! Идеята е нова и е описана от Туайла Тарп в книгата й „Творческият навик“. Това според нея помага на част от мозъка да презареди. 

Мениджър NEWS