Известно е, че има интроверти и екстроверти. Популярният стереотип е, че първите обичат усамотението, а вторите непрестанно копнеят за нови срещи и случки. Сега е време да научим, че сред екстровертите, отворените към света любознателни натури, се срещат два различни типа.

Учените ги наричат „агентни“ и „афилиативни“.

Агентните са целеустремени и амбициозни, проявяват постоянство в целите си и са фокусирани върху постиженията. Другият тип имат по-мека страна. Афилиативните екстроверти са по-сърдечни, дружелюбни и общителни.

Двата типа имат различна мозъчна анатомия и проявяват ясни разлики в поведението си, сочи изследване.

Д-р Тара Уайт, първият автор на изследването, казва, че екстровертите като цяло имат желание да споделят:

„Това са хора, които ще споделят с вас как преживяват света и какво е важно за тях.

Фактът, че това се валидира в мозъка, е наистина вълнуващо. Там се крие дълбока реалност.

Това е първият поглед, показателен за това как изглежда здравия мозък на възрастен човек с такива черти.“

Учените са сканирали мозъка на 83-ма души, за да открият приликите и разликите в ключови области на мозъка.

Те установяват, че и двата типа екстроверти имат повече сиво вещество в медиалния орбифронтален кортекс. Тази зона на мозъка е свързана с вземането на решение на базата на възнаграждаващи стимули (вместо, да речем, за избягване на опасността).

Но „агентните“ екстроверти се оказват с по-голям обем и в други области. Последните са свързани с научаването и помненето на наградата, когнитивният контрол на поведението, способностите за планиране и изпълнение.

Изследването не може да каже дали тези области са причина за личностните различия, или тяхно следствие, или може би някаква комбинация от двете.

Източник: PsyBlog