Интроверт или екстроверт? Отне ми години, докато намеря правилния отговор на този въпрос. През по-голямата част от живота си се смятах за екстроверт. Хората ми казваха, че съм добър събеседник. Обичах да прекарвам време в компанията на другите и като цяло бях доста отворен човек. След като обаче започнах да проявявам по-голям интерес към това какво всъщност представлява екстроверсията (или екстраверсията) и интроверсията, стигнат до важно заключение - аз съм интроверт.

Колкото повече мисля по този въпрос, толкова повече смисъл придобива тази реализация. Да, аз съм добър комуникатор, но това се дължи на факта, че предпочитам да слушам, отколкото да говоря. Обичам да ходя на кино или да ям сам (съпругата ми, която е отявлен екстроверт, настръхва само при мисълта за подобни действия). След като прекарам продължително време в компанията на други хора, дори когато те са ми много близки, имам нужда от известно време за презареждане и възстановяване.

Осъзнаването на факта, че клоня към интроверсия, беше повратна точка в живота ми. Това ми помогна да опозная себе си по-добре, което е от ключово значение за изграждането на емоционална интелигентност. Заедно с това себепознание дойдоха и ключови прозрения за моите лични нужди и за типа поведение, което демонстрирам, когато те не са задоволени.

Знанието за това дали сте интроверт или екстроверт може да се отрази на начина, по който управлявате бизнеса си или живеете живот си.

Как обаче може да разберете със сигурност дали сте интроверт или екстроверт? Всичко опира до един въпрос:

Какво ви зарежда с енергия?

Психологът Карл Юнг за първи път въвежда понятията екстроверт (екстраверт) и интроверт в своето изследване на личностните черти през 20-те години на миналия век.

Идеята се фокусира върху това откъде хората черпят енергия. Интровертите са склонни да се фокусират върху вътрешния си свят – те имат нужда от тишина и време със собствените си мисли и чувства, за да се презаредят с енергия. За разлика от тях, екстровертите се зареждат енергия от прекарване на време с други хора.

Интроверсията и екстровертността са част от един спектър, което означава, че макар повечето от нас да клонят към единия му край, никой не е 100% интроверт или екстроверт. Това усложнява нещата и прави идентифицирането на интровертите или екстровертите по-трудно.

Например, може да сте си изградили представата, че интровертите са тихи и срамежливи, но това не е важи за всеки човек, който клони към интровертност. Много от моите приятели биха били изненадани от това, че смятам себе си за инроверт, защото съм общителен и социален. Но това, което те не осъзнават, е, че моята „отвореност“ върви ръка за ръка с огромна емоционална тежест. Всяко излизане с приятели е последвано от дълго време на възстановяване.

Ситуацията с екстровертите е сходна. Те не винаги са шумни и активни. Екстровертите също имат и тиха страна. Това ни връща на ключовия въпрос: Какво ви зарежда се енергия?

Макар че някой хора може да не отговарят на типичния образ на екстроверта (и дори да не се смятат за такива), самият факт, че търсят социални взаимодействия и извличат енергия от тях показва, че клонят към екстроверсия.

Но може би се чудите защо това има значение? Защо трябва да ми пука към кой край на спектъра клоня? Има две причини:

Изградете себепознание и управлявайте емоциите си

Ако сте като мен, то може да сте прекарали голяма част от живота си, разбирайки погрешно собствените си нужди, граници и стресори. С други думи, вие продължавате да попадате в ситуации, които ви поставят под напрежение, без дори да го осъзнавате.

Въпреки че знаех, че имам нужда от време, за да презаредя, след като срещна с приятели, едва след като работих с личен коуч осъзнах, че това се дължи на моята интроверсия. Това ново себепознание ми помогна да идентифицирам по-ясно собствените си нужди и да разработя стратегии, които да ми помагат в тяхното посрещане.

За предприемачи познанието за това към кой край на спектъра клоните може да бъде от ключово значение за управлението на работния ден и дори работната седмица. Така можете по-добре да определите върху кои аспекти на бизнеса искате да се съсредоточите, каква роля искате да играете и къде да насочите енергията си. Всичко това е полза на здравето на вашия бизнес, а в крайна сметка и на вашето лично физическо и психическо здраве

Изградете социално съзнание и управлявайте взаимоотношенията си

След като научите какви са вашите нуждите, граници и стресори ще започнете по-лесно да идентифицирате същите у другите, придобивайки социално съзнание. С времето ще се научите как да идентифицирате и удовлетворявате нуждите на другите, което пък ще ви помогне да изградите по-силни взаимоотношения с тях. Това ще бъде от полза не само за самия вас, но и за бизнеса ви.

С други думи, когато се питате дали сте интроверт  или екстроверт, вие всъщност опитвате да разберете как по-добре да управлявате своите емоции. Вие градите  емоционална интелигентност. Това ви дава нужните инструменти да помагате както на себе си, така и на другите, реализирайки пълния си потенциал.

Джъстин Барисо, основател и директор на INSIGHT, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз