Тазгодишната Нобелова награда за физиология и медицина за 2018 г. е присъдена съвместно на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо за нов метод за лечение на рака, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени за създаването на противоракова терапия с помощта на инхибиране на негативна имунна реакция. Имунната система има способността да атакува раковите клетки чрез използването на "спирачките" на имунните клетки.

Подходът на двамата учени е изцяло нов. Той ще помогне за справянето с „едно от най-големите предизвикателства пред здравето на човечеството“.

Миналата година Нобеловата награда за медицина и физиология бе връчена на американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм.

С връчването на Нобеловата награда за физиология и медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица.

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 2 октомври, за химия – на 3 октомври, за мир – на 5 октомври, за икономика – на 8 октомври. 

Нобелова награда за литература тази година няма да бъде присъдена. Догодина ще бъдат връчени две награди за литература – за 2018 г. и 2019 г.