Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян - учените, които откриват отделните сензори в човешкото тяло, които отговарят за усещанията на външни фактори – като топлина, студ и натиск, получиха Нобеловата награда в областта на физиологията или медицината, съобщава нобеловия комитет на сайта си, предава Bloombergtv. Отличеното откритие обяснява молекулярната основа за усещане на топлина, студ и механична сила, която е фундаментална за способността ни да усещаме, интерпретираме и взаимодействаме с нашата вътрешна и външна среда, допълва DW.

Техните открития „ни позволиха да разберем как топлината, студът и механичната сила влияят на нервните импулси“, се казва в Съобщение на Нобеловия комитет. Откритията на двамата са спомогнали за разработване на лечения за широк спектър от болестни състояния, включително хронична болка. За да идентифицират нервните сензори, които реагират на топлина двамата учени са използвали капсаицин - активния агент в лютите чушки, за да идентифицира нервните сензори.

С отделни тестове пък Ардем Патапутиан е открил отделни сензори, чувствителни към натиск в клетките, които реагират на механична стимулация.

Победителите бяха обявени в понеделник от Томас Перлман, генерален секретар на Нобеловия комитет.

„Това наистина разкрива една от тайните на природата“, казва Томас Перлман, цитиран от AP. "Това всъщност е нещо, което е от решаващо значение за оцеляването ни, така че е много важно и дълбоко откритие."

Патапутян е роден през 1967 г. от арменски родители в Ливан и се премества в Лос Анджелис. Той е професор в Scripps Research, Ла Джола, Калифорния. Преди това е провеждал изследвания в Калифорнийския университет, Сан Франциско и Калифорнийския институт на Технологии, Пасадена.

Роденият в Ню Йорк 65-годишен Джулиъс е професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Кариерата му започва в Колумбийския университет в Ню Йорк.