Американски изследователи установиха, че след чаша кафе храната би могла да има различен вкус. Причината? Кофеинът може да повлияе на способността на вкусовите ни рецептори да усещат съставки като захар.

Учените достигат до това заключение, след като провеждат експеримент с участници, разделени на две групи. На първата дават безкофеиново кафе, а на втората – напитка с кофеин.

Впоследствие хората, консумиращи трационното кафе, заявяват, че захарта им изглежда по-малко сладка, веднага след като са пили кафе.

Проучването също така установява, че приемът на кафе с кофеин все пак има доста сходен ефект върху организма на човек, който пие безкофеиново кафе.

Изследователите вярват, че това е така, защото съзнанието ни условно очаква определен резултат след отпиването от горчивата течност.

Изследването е публикувано в Journal of Food Science.