Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

20 януари 2019 г., 17:00
8992

Shutterstock

Разбира се, че е за предпочитане да си щастлив и усмихнат, отколкото нещастен и умърлушен. Чувството на задоволство и доброто настроение възникват тогава, когато с химията нещата са наред. Правилният хормонален коктейл се грижи за щастието ни!

Малките посланици на щастие в тялото

Съществена роля за доброто ни настроение играят нашите хормони и особено така наречените хормони на щастието. Те допринасят за душевния и физическия ни комфорт и тъй като създават чувство за приятност, често ги наричат естествени наркотици. Познати още като невротрансмитери, те предават съобщения на мозъка през така наречените синапси и са в основата на всяка емоция, всяка мисъл и всяко движение.

Тялото ни произвежда шест различни хормона на щастието: серотонин, допамин, норадреналин, ендорфини, фенетиламин и окситоцин.

1. Серотонин

Серотонинът участва в процеси на централната нервна система и влияе върху усещането за болка, върху съня и сексуалния живот, както и върху емоционалното състояние. Особено когато дните отново стават по-дълги и по-светли, серотонинът поема управлението и подобрява настроението ни.  Впрочем през зимата сме повече под въздействието на хормона мелатонин, който се отделя предимно нощем и ни осигурява добър сън.

2. Допамин

Допаминът е най-важният невротрансмитер, отговорен за усещанията за удоволствие, еуфория и релаксация. Задачата му е да регулира оросяването на вътрешните органи и да предава импулси на мускулите. В съчетание с чист въздух и движение той, заедно със серотонина и адреналина, образува чудесен микс за виталност и настроение.  Допамин се освобождава при секс, хранене и дори прием на наркотици, а най-мощният източник на този хормон е оргазмът.

3. Норадреналин

Норадреналинът се произвежда от допамина с участието на един ензим. Освен това се отделя и от надбъбречните жлези. Норадреналинът се синтезира усилено в ситуации на душевен стрес или голямо физическо натоварване, но също и при слушане на хубава музика и консумация на любими храни. Този хормон повишава концентрацията и бодростта, грижи се за тонуса и енергията и засилва мотивацията.

4. Ендорфини

Ендорфините функционират като естествено болкоуспокояващо и се отделят най-интензивно при сериозни травми. Тогава те притъпяват болките и  привеждат тялото в един вид опиянение. Освен това регулират чувството на глад, настроението и производството на полови хормони. Ендорфини се освобождават и при усилена спортна дейност. Те облекчават симптомите на умора, а спортистите получават т.нар. „втори въздух“ – състояние, при което тялото е изтощено до крайност и следва единствено волята на духа.

5. Фенетиламин

Фенетиламинът единодушно е определен от учените като хормон на любовта. За неговото отделяне може да има както физически, така и психични причини. Фенетиламин се отделя например при продължителна силова тренировка и създава у спортистите опияняващо чувство за щастие. Но той е отговорен и за „пеперудките в стомаха“ и ускорения пулс, когато сме влюбени.  

6. Окситоцин

Окситоцинът е познат най-вече с ефекта си върху връзката майка-дете. Той стимулира контракциите при раждане и отделянето на мляко при кърмене. Освен това окситоцинът намалява страха и стреса, повишава чувството за благополучие и увеличава когнитивната емпатия, тоест способността ни да се поставяме на мястото на другия със силата на мисълта.

Шоколадът ни прави щастливи!

В шоколада се съдържат хормоните на щастието серотонин и фенетиламин. Няма доказателства, че дозата им е достатъчна, за да предизвика у нас еуфорично чувство, но поне обяснява защо похапваме шоколад с такава наслада.

Адаптация: Цветелина Велчева

Ключови думи:
Коментари