Хaпчето против забременяване, което понижава качеството на живот при жените

24 април 2017 г., 13:35
2267

Aleksandar Karanov / Shutterstock 

Ново изследване откри, че най-често срещаното контрацептивно хапче снижава качеството на живот при жените. Участничките в изследването са споделили, че са имали понижено настроение, по-нисък самоконтрол и по-малко енергия.

Жените, които са взимали препаратите етинилестрадиол и левоноргестрел, което е често срещана комбинация, са участвали в изследването и въз основа на техните свидетелства е изведен анализа на учените.

“Въпреки факта, че около 100 милиона жени по света използват контрацептивни хапчета ние знаем изненадващо малко за ефекта на тези препарати върху здравето на жените,” коментира д-р Зетреус, водещият автор на изследването.

“Научната база за данни по този проблем е силно ограничена в частта й, която касае качеството на живот и депресията, и оттук тръгна нашето изследване,” добавя той.

За целта 340 здрави жени са били изследвани като са им били давани или контрацептивни хапчета или плацебо.

Експериментът е бил “двойно-сляп”, което означава, че нито учените, нито участниците са знаели кой взима какво хапче.

Този научен метод на оценка помага да се контролират очакванията на хората, както на експериментаторите, така и на участничките.

След три месеца, жените, които са взимали контрацептивните хапчета са споделили информация, че реално качеството на живота им се е понижило, като са акцентирали върху по-лошия самоконтрол, влошеното си настроение и по-ниската си енергия.

Между двете групи не е имало раазлика по отношение на симптомите на депресия.

Разликата в качеството на живот не е била особено голяма, но от гледна точка на жените, които са го взимали, е била значима.

Източник: Psy Blog

 

 

Коментари