Почти всеки има любим град, в който мечтае да живее. И почти всеки град има уникални характеристики, които се харесват на едни, а на други - не. Консултантската фирма Mercer използва това като мотивация, за да открие 10-те града, които могат да се похвалят с най-високо качество на живот в цял свят. Взимайки предвид показатели като училища и образование, политическа и социална среда, медицински и здравни условия, потребителски стоки, възможности за отдих и др., те издават своя годишен „Индекс за качеството на живот". Mercer сравнява над 450 града и стига до този списък (в низходящ ред) с най-добрите места за живеене в света.

1. Виена, Австрия

Стабилната икономика, богатата културна сцена, ефективният градски транспорт, добре уредената образователна система и високата степен на безопасност за гражданите поставя австрийската столица на първо място в класацията. Споменахме ли, че прочутите имперски постройки (като замъка Белведере) са приказно красиви?

Ето и останалите девет града:

 

Gallery
2. Цюрих, Швейцария

Има много причини този международен град да е на второ място, но една от тях е, че швейцарците инвестират в себе си. Многобройните паркове, добре планирани публични пространства, културни дейности и икономически разцвет помагат Цюрих да изпревари Женева за второто място в списъка на Mercer.

Снимка: Shutterstock

Gallery
3. Оукланд, Нова Зеландия

Има много неща, които можем да оценим в Оукланд, но нека започнем с това, че е един от най-безопасните градове в света. Въпреки, че е оживен град, равнището на престъпност в него е едно от най-ниските в света. Друг плюс: Новозеландците държат много на баланса между работа и личен живот, което вдига качеството на живот и намалява нивата на стрес.

Снимка: Shutterstock

Gallery
4. Мюнхен, Германия

С над 20-те си парка Мюнхен предлага изобилие от зелени пространства, когато имате нужда от глътка въздух. Разбира се, този германски град има безупречни автобусни, метро и влакови системи, които наминават дори най-строгите стандарти за чистота и организация. В Мюнхен се намират два от 100-те най-добри университета в света – Мюнхенския университет и Техническия университет на Мюнхен, които привличат милиони чуждестранни студенти.

Снимка: Shutterstock

Gallery
5. Ванкувър, Канада

Този крайбрежен метрополис е един от най-разнообразните градове в Канада. 52 процента от жителите му говорят майчин език, различен от английски. Не е изненада, че Ванкувър също получава най-много точки и по критерии като безопасност, здравеопазване, образование, култура, инфраструктура и околна среда.

Снимка: Shutterstock

Gallery
6. Дюселдорф, Германия

Също като Мюнхен, Дюселдорф може да се похвали с много паркове и зеленина. Зашеметяващата комбинация от съвременна космополитна и стара европейска елегантност привлича хиляди компании в областта на рекламата, телекомуникациите, модата и търговията, затвърждавайки мястото като един от най-влиятелните модни центрове в света.

Снимка: Shutterstock

Gallery
7. Франкфурт на Майн, Германия

Очевидно Германия знае какво прави. Във Франкфурт бизнес секторът процъфтява, там се помещава Европейската централна банка, Франкфуртската фондова борса, Франкфуртския търговски панаир и Германската федерална банка. Като оставим бизнеса настрана, в часовете след работа можете да се разходите по река Майн или да пийнете и хапнете в някои от най-добрите ресторанти.

Снимка: Shutterstock

Gallery
8. Женева, Швейцария

Този спокоен швейцарски град има три официални езика – немски, френски и италиански (плюс четвърти, реторомански, който има полуофициален статут), като една четвърт от жителите говорят и английски. Женева е вторият по-големияна финансов център в страната. Там се помещават Световната здравна организация, Организацията на обединените нации, Върховния комисариат на ООН за бежанците и Конференцията на ООН за търговия и развитие. Всичко това прави Женева истински международен град.

Снимка: Shutterstock

Gallery
9. Копенхаген, Дания

Този удивително красив град е едно от най-щастливите места в света. Копенхаген може да се похвали с ниски нива на престъпност и добър баланс между живот и работа. Ударението, което датчаните поставят върху семейството, културните възможностти, екологичната ефективност и образованието печели на града място в челната десятка.

Снимка: Shutterstock

Gallery
10. Сидни, Австралия

Плажовете на Сидни, впечатляващата арт сцена, туристическите атракции, както и силният финансов сектор превръща града в един от най-добрите за живеене. Високата минимална заплата, множеството възможности за работа, благоприятната атмосфера за студентите и красивият пейзаж са само част от неговите положителни страни.

Снимка: Shutterstock