Международен образователен проект Global Atomic Quiz отбелязва Световния ден на науката, иницииран от Юнеско, и 75-годишнината на руската ядрена индустрия. Мисията на проекта е да покаже значението на ядрените технологии в ежедневието и да подчертае ролята, която ядрената енергия играе за запазването на крехката ни планета.

Викторината позволява да се тестват знанията на всеки, който се интересува от темата, и да се научи нещо ново за ядрената енергия.  Тя се състои от 25 въпроса с различна трудност, вариращи от това как да се получи злато от живак до сравняване на слънчевата и ядрената енергия. Тестът е бъде достъпен на 11 езика, обединявайки участници от цял свят.

Инициативата е на „Росатом”, която е поканила атомни  експерти, учени, университетски преподаватели и представители на  международни организации да обяснят верните отговори и да споделят научни факти, които малцина знаят.

„Росатом” цени разнообразието и затова за всеки от 11 езика ще има по един експерт - всички с различен произход и от различни части на света. Например, за викторината са привлечени  Джон Линдберг, експерт по ядрена енергия в Световната ядрена асоциация (WNA) във Великобритания, Егор Задеба, преподавател и инженер от Националния изследователски ядрен университет MEPhI в Русия, Асмаа Ханафи, изследовател в областта на енергетиката и околната среда в Александрийския университет в Египет, както и Петрус Пенанен, доктор по ядрена физика, член на градския съвет на Хелзинки във Финландия.

Тестът ще бъде достъпен за 24 часа на 10 ноември на адрес http://quiz.myfuture.energy/en.

Участниците ще получат дигитален сертификат, който да разпечатат или да споделят с приятели в социалните мрежи.