От един вид растения могат да се отгледат много различни видове чай.  Така например, от чаения храст, Camellia sinensis, може да се направи черен чай, зелен чай, улонг и бял чай.

Финалната напитка зависи от култивирането на чая – изсушаването, натрошаването, смесването. Например, за да се произведе бял чай, фермерите са започнали да късат младите листа на растението.

Сега учени от Китай, Южна Корея и САЩ твърдят, че има и друг начин да се увеличи потенциала на чая, а именно, чрез проследяване на гените в генома му, които  са отговорни за вкуса му.

ДНК анализ може да доведе до по-разнообразни и богати вкусове на чай, според Лизи Гао, професор по ботаника от Китайската Академия на Науките.

Той и неговите колеги са разкодирали първият «висококачествен» геном на чаения храст, който е бил публикуван съвсем наскоро.

“Геномът на чая е изключително голям,” коментира Гао. Има 3 милиарда базови двойки и това е около 4 пъти размера на генома на кафето. 

Източник: Science Alert