За първи път в света служители на Лабораторията за ядрени реакции на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна синтезираха най-лекия или "неутроннодефицитен" изотоп на метала нобелий - 249No, предаде ТАСС.

Нобелият е един от най-тежките метали (актиноиди), който е под номер 102 в периодичната таблица. Той не съществува в природата и за първи път е получен изкуствено в ускорителя в Дубна в средата на 60-те години на миналия век. Най-дългоживеещото ядро ​​на атома на нобелия има 259 протона и неутрона, полуживотът му е около час. Въпросният изотоп има 10 неутрона по-малко и живее само 44 милисекунди.

„Група учени от Дубна през периода от 2019 до 2021 г. изследваха свойствата на радиоактивния разпад на неутроннодефицитни ядра на нобелий и ръдърфордий. Въз основа на резултатите от експериментите беше открит нов, най-неутроннодефицитен изотоп 249No“, отбелязва пресслужбата на института, пише БТА. Александър Свирихин, началник на сектор № 2 на лабораторията към института в Дубна, каза: „Регистрирахме 220 събития с производство на 249No. Това даде възможност да се установи схемата на разпада му на вече известни на физиците ядра. Фермий-245, в който се разпада, беше слабо проучен, но ние открихме, че той е способен да се разпада не само в калифорний-241, както се смяташе преди, но също и в айнщайний-245.“

Тези изследвания, според Свирихин, са особено важни за разбирането какво може да бъде минималното и максималното съотношение на неутрони и протони в ядрото на атома и какъв е най-малкият брой неутрони, който позволява на ядрото да остане стабилно.