Фестивалът на науката отвори врати! Програмата от днес до 14 май

11 май 2017 г., 15:01
152

Седмото издание на Софийския фестивал на науката стартира днес в София Тех Парк.

Създаден през 2011 г. от Британски съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието и науката, още с първото си издание фестивалът спечели голям брой фенове.

Фестивалът е мястото, където няма граница между наука и култура. Събитието е включено в Културния календар на София и се провежда в партньорство със Столична община.

Над 65 събития – лекции, демонстрации, уъркшопове и още много изненади ни очакват от днес до края на седмицата (14 май, неделя). В над 40 щанда учени от цял свят представят своите открития и иновации.

Забавните и образователни събития за училищни групи са създадени специално за по-млада публика и предлагат атрактивни обяснения на теми от учебния материал.

Специален гост-лектор е нобеловият лауреат по химия за 2011 г. проф. Дан Шехтман. Тази вечер от 19 часа той ще говори за технологичното предприемачество и „най-ценният природен ресурс – човешкия гений“.

Тимандра Харкнес – математик и стенд-ъп комик, ще ни пренесе в света на „големите данни”, изкуствения интелект, роботите и мобилността в петък от 20:40 ч. Преди това – от 19:00 можем да се срещнем с един от учените, работили по откриването на гравитационните вълни – проф. Алисия Синтес. Те могат да доведат до революция в разбирането ни за Вселената.

Тази година Фестивалът предлага и специална дегустация на шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии.

 

Вижте цялата програма на фестивала и как да получите безплатен пропуск или да си купите билет.

Можете да изтеглите и Специалното издание на "Програмата" за Софийски фестивал на науката 2017 г. (PDF)

 

Коментари