Започва фестивалът на науката! Вижте пълната програма

09 май 2017 г., 09:40
189

Най-важният и неизчерпаем природен ресурс е... човешкият гений. В това е убеден носителят на Нобелова награда за химия от 2011 г. Дан Шехтман. На Софийския фестивал на науката той ще разкаже защо технологичното предприемачество е изборът на бъдещето.

Фестивалът ще се проведе от 11 до 14 май на ново място: в София Тех Парк.

Срещнете се с един от учените, работили по откриването на гравитационните вълни. Ще доведат ли до революция в разбирането ни за Вселената?

Колко наука има в бутилка уиски? Има ли тъмна галактика, която съществува паралелно на Млечния път, и каква е тайната на тъмната енергия и тъмната материя?

На Софийския фестивал на науката можете да дискутирате тези въпроси със световно известни учени, които умеят да говорят за работата си по ефектен, разбираем и забавен начин.

Ето още някои от акцентите на тазгодишния фестивал:

Big Data знае къде сте били и кои са приятелите ви. Знае също какво харесвате и какво може да ви ядоса. Може да предвиди какво ще си купите, къде бихте станали жертва на престъпление и кога може да получите инфаркт. Тимандра Харкнес – математик и стенд-ъп комик, ще ни пренесе в света на „големите данни”, изкуствения интелект, роботите и мобилността.

Забравени болести изпълзяват от дупките си. Колко голяма е опасността?

Отношенията между религията и науката често се описват като война. Британецът Малкълм Лав изследва „бойното поле“.

Темата за фалшивите новини е особено актуална. Думата пост-истина вече фигурира в речника на английския езиск. Мерилото на науката за истинност обаче е по-различно.

Вижте цялата програма на фестивала и как да получите безплатен пропуск или да си купите билет.

Можете да изтеглите и Специалното издание на "Програмата" за Софийски фестивал на науката 2017 г. (PDF)

Коментари