Една съставка не показва каквито и да било признаци на изчезване. Тя стимулира централната нервна система и се среща в изключително големи количества по целия свят, пише Business Insider. Разбира се, става въпрос за кофеина.

Той обаче може да бъде срещан не само в прословутата сутрешна чаша кафе. Чаят, енергийните напитки, шоколадът, дъвките, бонбоните и дори таблетките за отслабване също съдържат кофеин. Ето как се съпоставят.

2 чаши чай = 1 чаша каф

Откриваме 20 мг кофеин в 100 мл сварен чай. В сравнение с това откриваме 40 мг кофеин в същото количество кафе. Разбира се, видът чай, както и времето, за което е бил варен, също оказва влияние.

2 коли = 1 чай

И ние се изненадахме от този факт. 100 мл кола съдържа 8 мг кофеин. За напитките с намалено количество захар тази стойност се покачва до 15 г.

Има повече кофеин в кафето, отколкото в Red Bull

Red Bull - един от най-големите брандове за енергийни напитки с високо съдържание на захар – разполага само с 30 мг кофеин на 100 мл, което е по-малко от кафето.

Ако сравним тази енергийна напитка с останалите на пазара, ще видим, че Red Bull предлага изключително ниско съдържание на кофеин. Така например в 100 мл Ammo (сайтът твърди, че тя е създадена за американските военни) откриваме поразителните 570 мг кофеин, което се равнява на 14 чаши кафе.